#WelcomeLife Video

#WelcomeLife Galerie de imagini

#WelcomeLife Media

Medicina Viitorului în România, la evenimentul #WelcomeLife

 

  • Teste și tehnologii noi din domeniul reproducerii, în premieră în România
  • Printre participanți: reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești, ai autorităților publice, organizațiilor profesionale, medici specialiști și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți
  • O mărturie emoționantă din partea unui pacient celebru

Inteligență artificială, tehnologii inovatoare, genetică avansată și holograme au creat împreună o incursiune fascinantă în viitor și au construit un moment in care lumea reală și cea virtuală s-au întrepătruns pe aceeași scenă, în cadrul evenimentului #WelcomeLife din 28 octombrie 2022, susținut la București de specialiști în medicina reproductivă din România și din străinătate.


În aceste vremuri marcate de incertitudine, scădere demografică și declin al familiilor convenționale, noi tehnologii revoluționare din domeniul medicinei reproductive aduc o mult așteptată rază de speranță. Speranță pentru viață, speranță pentru viitor.” – Dr. Laura Dracea, Președinte SRFRA, fondator și director al Clinicii de Fertilitate Gynera, membru în International Medical Board FutureLife, cea care a inițiat și coordonat evenimentul #WelcomeLife.


Noi tehnologii în medicina reproductivă, care includ soluții care utlizează inteligența artificială în reproducere, selecția embrionilor pentru prevenirea cancerelor sau altor boli grave la viitorii copii, noi programe reproductive pentru cupluri infertile dar și pentru cei singuri sau din comunități LGBTQ+, noul test pentru prevenția avorturilor materne cauzate de profilul genetic al tatălui, au fost lansate în premiera în România, în cadrul evenimentului #WelcomeLife, desfășurat în noul centru Gynera din Floreasca Park (Șos. Pipera 43).


Conceput ca o călătorie în medicina viitorului, evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești (prof. dr Viorel Jinga – rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, prof. dr Radu Vlădăreanu – Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România), ai autorităților publice (biolog Ioana Adina Rugescu – coordonator Agenția Națională de Transplant), reprezentanți ai organizațiilor profesionale (dr Sandra Alexiu – Președinte AMFB), medici specialiști, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și membri ai presei, dar și specialiști internaționali care au abordat și detaliat cele mai noi teste și tehnologii din medicina reproductivă.


Astfel, Prof Simon Fishel (UK) – Președintele Consiliului Consultativ Stiințific, FutureLife, Președintele Consiliului Consultativ Științific al GenomicPrediction și pionier în fertilizarea in vitro la nivel mondial;  Nathan Treff – PhD, cofondator, CSO și Director Laborator Clinic la Genomic Prediction și Profesor asociat la Universitatea Rutgers, SUA; Lukas Beranek – FutureLife, companie lider european în domeniul reproducerii și geneticii; Rafael Gonzales Morales – FutureFertility, companie care dezvoltă instrumente non-invazive bazate pe inteligență artificială; dr Diana Prepeliță – Medic genetician Cytogenomic și dr. Laura Dracea – Medic primar ginecolog, specialist reproducere asistată, fondator Gynera Fertility Center au introdus și detaliat cele mai avansate teste, tratamente și terapii în medicina reproductivă.


Evenimentul #WelcomeLife s-a incheiat cu apariția unei holograme, parcă desprinsă din lumea viitorului, care, după ce a adresat câteva cuvinte de introducere s-a materializat pe scenă în persoana Valentinei Pelinel. Într-un mesaj emoționant, aceasta a împărtășit cum, în calitate de pacient, a apelat la stiința care naște miracole și a mulțumit specialiștilor care au susținut-o, încurajând și alte femei să facă acest pas.


Testele și tehnologiile lansate în premieră în România la evenimentul #WelcomeLife

 

Testarea primei mutații genetice la bărbat legată de avortul spontan  – Anexina V – M2

Este primul test genetic care se poate face la bărbat pentru a depista riscul de avort spontan. Mutația se transmite la embrion și poate declanșa mecanisme care contribuie la avort, dar și la alte complicații ale sarcinii. Descoperirea acestei mutații este prima dovadă obiectivă că avortul spontan poate fi favorizat de profilul genetic al soțului (partenerului).

Testarea poate fi realizată din saliva pacienților sau poate fi efectuată pe embrionii obținuți în cursul Fertilizării in vitro. Este pentru prima dată când va putea fi oferită în România.

Testul de compatibilitate ADN Linea Vita®

Linea Vita® este un test dezvoltat recent de un laborator din București (Cytogenomic Medical Laboratory) și identifică riscul celor doi parteneri din cuplu de a avea copii cu boli genetice. Prelevarea pentru testare se face din salivă, inclusiv la domiciliu, și identifică riscul pentru 217 boli genetice, cele mai frecvente în zona noastră geografică. În cazul unui risc crescut, există posibilitatea de a se lua măsuri din timp, fie prin testarea embrionilor obținuți prin FIV, fie prin testarea în timpul primelor săptămâni de sarcină, pentru a ști dacă acel embrion a moștenit boala. În acest mod, se poate preveni nașterea unor copii cu boli grave. 

PGT-P Testarea embrionilor pentru riscurile adulților

Este o tehnologie dezvoltată în SUA și încă neexistentă în Europa, prin care embrionii obținuți în Fertilizarea in Vitro pot fi testați pentru riscul de a dezvolta boli grave pe parcursul vieții ulterioare de adult – cancere, boli psihice, boli cardio-vasculare etc. 

Până în prezent, testarea se putea face doar pentru a identifica boli genetice ale embrionului, cum ar fi sindromul Down. Noutatea acestui test este că nu identifică o anumită boală, embrionul fiind normal din punct de vedere genetic, ci calculează un scor de risc, în funcție de prezența anumitor variante genetice. Acest scor de risc, identifică embrionii cu risc foarte mare să dezvolte anumite boli severe ulterior. Deși există neînțelegeri legate de metodă și implicațiile etice ale acestei tehnologii, este bine ca pacienții să știe că această tehnologie există, pentru a putea lua decizii informate, în special în cazurile cu risc familial foarte ridicat. Un exemplu este cazul celebru al Angelinei Jolie care a luat măsuri drastice de a-și extirpa sânii și ovarele, având un risc genetic foarte mare de cancere la aceste organe. În cazul testării PGT-P, riscul crescut poate fi identificat încă de la embrioni, înainte de implantare. 

Inteligența artificială în reproducere

Pentru prima dată în țară, inteligența artificială va putea fi utilizată în diverse zone ale reproducerii asistate, în special pentru selecția celulelor reproductive și embrionilor cu cele mai mari șase de succes, dar și pentru efectuarea de predicții, în cazul utilizării de celule crioconservate.

Tehnologia se bazează pe studierea a mii de cazuri anterioare și rezultatelor acestora. Predicțiile se realizează prin analiza rezultatelor, aplicarea de algoritmi, dar și procesul continuu de învățare și actualizare a datelor, pe măsură ce se acumulează mai multe informații. 

Incubatorul care captează imagini pe tot parcursul dezvoltării embrionare, are posibilitatea să analizeze datele și să furnizeze scoruri de risc. Același tip de tehnologie se poate aplica și în alte investigații și tratamente reproductive, inteligența artificială având potențialul să devină foarte curând noul mod de abordare a reproducerii. 

Soluții pentru familii neconvenționale

În societatea modernă, mult mai deschisă către diversitate, a devenit din ce în ce mai frecventă necesitatea de a oferi soluții pentru reproducere fie unor persoane singure, fie celor din comunitățile LGBTQ+. Și în România această tendință este din ce în ce mai evidentă, iar familiile neconvenționale cu părinți singuri sau de același sex nu mai sunt o raritate. Parteneriatele realizate între clinici și specialiști la nivel internațional fac posibile procedurile reproductive cu ovocite sau spermă donată, precum și cele cu mamă surogat, fără ca pacienții să mai fie nevoiți să plece din țară. 

Faptul că specialiștii și publicul larg au șansa să dobândească acces la cele mai avansate tehnologii și soluții din domeniu reprezintă un pas important în societatea noastră.” a transmis Dr. Laura Dracea, Gynera Fertility Center, celor prezenți la eveniment, înainte de a porni împreună într-un tur în premieră al noului Centru Gynera (Floreasca Park – Șos Pipera 43), ce urmează a fi inaugurat în curând. 

Centrul aduce în premieră pentru România o abordare integrată holistică, care va oferi toată gama de servicii din domeniul reproducerii de la cele de bază profilactice, la cele mai avansate tratamente, consultații interdisciplinare și terapii complementare în același loc, dar și ocazia de a impartăși noi tehnici  și tehnologii comunității medicale din România.

#WELCOMELIFE

În numele SRFRA și partenerilor săi, Dr. Laura Dracea, România și Prof. Simon Fishel, UK găzduiesc o fascinantă călătorie în medicina viitorului.
Inteligența artificială, reprezentări virtuale, personalități locale și internaționale marcante desăvârșesc un eveniment #WelcomeLife de excepție, dedicat specialiștilor în medicină reproductivă și nu numai. Participanții au ocazia să descopere investigații și tehnologii în premieră absolută.

Nu lipsesc surprizele reale și virtuale, precum și ocazia vizitării unor zone cu circuit închis ale noului centru de medicină reproductivă avansată – laboratorul FIV, Banca de embrioni.

“Inteligența artificială, genetica avansată, noile tehnici de prezervare a fertilității și reproducere asistată au schimbat radical viziunea și limitele medicinei și societății moderne.”
Dr. Laura Dracea, România

Suntem încă o știință medicală tânără, multe tehnologii avansate sunt pe cale să apară, cu perspectiva unor și mai mari rate de succes”
Prof. Simon Fishel, UK

“Tehnologiile de reproducere asistată ghidate de inteligența artificială … aceasta este noua normalitate”
Rafael Gonzales Morales, FutureFertility

VINERI, 28 OCTOMBRIE, 14.30

PROGRAM #WELCOMELIFE

2.30 – 3.00

PRIMIREA INVITAȚILOR

3.00 – 3.15

CUVINTE INTRODUCTIVE DIN PARTEA AUTORITĂȚILOR

3.15 – 5.30

CĂLĂTORIE ÎN MEDICINA VIITORULUI: #WELCOMELIFE
1. Concepte avansate în medicina reproductivăDr. Laura Dracea
2. Istoria și noi direcții în FIVProf. Simon Fishel, UK
3. Linea Vita®: noul test extins de compatibilitate ADN
    – Dr. Diana Prepeliță, Cytogenomic
4. PGT-P – testarea embrionilor pentru riscurile adulților
    – Nathan Treff PhD, GenomicPredictions SUA
5. Avort cauzat de partener? Prima mutație la bărbat asociată avortului embrionarProf Simon Fishel, UK
6. Impactul inteligenței artificiale în medicina reproductivă
    – Rafael Gonzales Morales, FutureFertility
7. Soluții pentru familii neconvenționale – programe de donare &mama surogatLukas Beranek, FutureLife

5.30 -6.30

COCKTAIL PARTY
Vizită în Laboratorul FIV & Banca de embrioni

VORBITORI

Dr. Laura Dracea
Concepte avansate în medicina reproductivă

Prof. Simon Fishel
Avort embrionar cauzat
de partener? Prima mutație la bărbat asociată avortului

Dr. Diana Prepeliță
Linea Vita®
Testul de compatibilitate ADN

Nathan Treff, PhD.
PGT-P
Testarea embrionilor pentru riscurile adulților

Rafael Gonzales Morales
Impactul inteligenței artificiale în reproducere

Lukas Beranek
Soluții pentru familii
neconvenționale – programe de donare & mama surogat

#WELCOMELIFE
BIOGRAFII ȘI TEME DE DISCUȚII

Prof. Simon Fishel, UK

Profesor Simon Fishel este Președinte al Consiliului Științific FutureLife și Președinte al Consiliului Științific GenomicPredictions (SUA). A înființat primul curs de acreditare în FIV și Fundația Rachel. A fost, de asemenea, Fondator, CEO apoi Președinte al Grupului CARE Fertility – cel mai mare furnizor independent de servicii de fertilitate din Marea Britanie.

Și-a început cariera în cercetare la Universitatea Cambridge cu Robert Edwards, care împreună cu Patrick Steptoe a realizat conceperea și nașterea primului copil FIV din lume. A fost primul care a publicat despre răspunsul metabolic al embrionilor la mediu și despre secreția HCG de către embrion. Munca sa de pionierat în FIV a fost recompensată cu numeroase premii internaționale de la prestigioase organizații din Marea Britanie, Japonia, Austria, Italia, Africa de Sud sau SUA. A fost consultant pentru comitete guvernamentale de revizuire a legislației în domeniul FIV, inclusiv pentru Vatican. Simon este Co-Fondator și Co-Președinte CoGEN, Co-Fondator ProFaM, prima organizație mondială care oferă congelare de țesut ovarian pentru prezervarea hormonală pre menopauză, alături de prezervarea fertilității.

“Puține inovații au transformat societatea și viața de familie și au avut atâta impact asupra oamenilor cum a avut dezvoltarea domeniului FIV. Suntem încă o știință medicală tânără, multe tehnologii avansate sunt pe cale să apară, cu perspectiva unor și mai mari rate de succes.”  

Prof. Simon Fishel

Istoria și noi direcții în FIV

FIV în medicina umană este o disciplină relativ recentă. Introducerea sa în lume cu doar 4 decenii în urmă, printre animozități profesionale și sociale și intensă dezaprobare, a făcut de atunci ca peste 16 milioane de oameni să poată deveni părinți. Cu toate acestea, tehnologii la care până atunci puteai doar să visezi, au fost aduse în viața reală într-un ritm uimitor, oferind și multor altora ocazia de a deveni părinți. Într-adevăr, este singura procedură medicală din lume care a redefinit viața familiei! Vom explora începuturile în embriologie și medicină și vom urmări către ce se îndreaptă următoarea călătorie din povestea FIV.

Avort cauzat de partener? Prima mutație la bărbat asociată avortului embrionar

Avortul și complicațiile sarcinii mediate de placentă (PMPC) afectează milioane de persoane în întreaga lume. Deși aneuploidia embrionilor este cea mai frecventă cauză determinantă a pierderii de sarcină, multe alte cauze de avort ne scapă încă. Haplotipul M2 al Annexinei V este o mutație embrionară ce crește riscul de avort în primul trimestru de sarcină și de PMPC și este în mod egal prezentă la femei și la bărbați. Astfel, este prima mutație genetică cunoscută ce crește riscul de avort și care poate fi transmisă de la tată

Dr. Laura Dracea

Concepte avansate în medicina reproductivă

 

Dr Laura Dracea, medic cu peste 20 de ani de experiență în domeniul reproducerii asistate, este Președinte SRFRA, fondator și director al Clinicii de Fertilitate Gynera, membru în International Medical Board FutureLife. Cu o bogată activitate clinică, academică și de cercetare, a publicat lucrări științifice și a organizat programe educaționale în domeniul medicinei reproductive, pentru specialiști și publicul larg. 

“Noi concepte în medicina reproductivă” prezintă în rezumat noile concepte și tehnologii inteligente ce vor schimba definitiv abordarea în medicina reproductivă, unele dintre ele detaliate în cursul evenimentului.

 

Societatea Română pentru Fertilitate și Reproducere Asistată (SRFRA)

 

SRFRA este o organizație de profesioniști având ca scop promovarea sănătății reproducerii prin diseminarea cunoștințelor științifice, sprijinirea cercetării și programelor de formare profesională, promovarea standardelor de practică și educarea populației. 

  

 


Clinica de Fertilitate Gynera 

 

Gynera este prima clinică specializată în reproducere asistată, cu o istorie de 15 ani de povești de succes și pionierat în fertilizarea in vitro (FIV) din România.

Expertiza și abordarea inovativă centrată pe experiența pacienților au contribuit la obținerea unor rezultate excepționale, concretizate prin nașterea celor mai mulți copii FIV din țară, peste 3000 până în prezent. 

 

Noul centru Gynera Floreasca Park vine cu un concept unic de abordare personalizată integrativă și introduce  alte premiere tehnologice absolute, bazate pe inteligența artificială și genetica avansată, programe originale, precum și parteneriate FutureLife pentru noile provocări reproductive – pacienți singuri sau comunități LGBTQ+

 

Un spațiu generos și prietenos, specialități conexe și terapii complementare sau cooperarea internațională pentru cercetare și perfecționare sunt doar câteva dintre noutățile centrului deschis recent în Floreasca Park, o oază de verdeață, liniște și miracole prin știință, în inima Bucureștiului. 

www.gynera.ro  

Rafael Gonzales Morales, FutureFertility

Impactul inteligenței artificiale în medicina reproductivă

Fluxul de lucru actual în laboratoarele FIV trebuie să facă față unor uriașe provocări exacerbate de pandemie, o creștere a incidenței bolilor legate de stilul de viață și o utilizare explozivă a noilor tehnologii. Utilizarea inteligenței artificiale pentru a crea procese și fluxuri de lucru inteligente poate face industria medicală și Fertilizarea in Vitro în mod particular mai eficiente, mai personalizate și mai accesibile.

“Tehnologiile de reproducere asistată ghidate de inteligența artificială … aceasta este noua normalitate”      Rafael Gonzales Morales

Future Fertility a dezvoltat instrumente non-invazive cu inteligență artificială ce oferă specialiștilor în fertilitate o perspectivă personalizată, pentru a putea lua decizii documentate pentru pacienții lor.                                                                                          www.futurefertility.com 

Nathan Treff, PhD

PGT-P – testarea embrionilor pentru riscurile adulților

Dr. Treff este cofondator, CSO și Director Laborator Clinic la Genomic Prediction, și Profesor asociat la Universitatea Rutgers, SUA. A primit 7 premii de la American Society for Reproductive Medicine (ASRM). Cercetarea sa în domeniul testării genetice a embrionilor (PGT) a fost prezentată de Wall Street Journal, New York Times, Forbes, Bloomberg, și the Economist, printre multe alte canale media.

PGT-P pentru boli poligenice reprezintă viitorul în genetica reproductivă. Deși există mai multe neînțelegeri legate de validare, utilitate și etică, este important ca pacienții să fie informați și să aibă acces la această importantă tehnologie.

www.genomicprediction.com 

Dr. Diana Prepeliță, Cytogenomic

Linea Vita®:  noul test extins de compatibilitate ADN  

Contrar așteptărilor, 8 din 10 copii născuți cu afecțiuni genetice nu au istoric familial. Linea Vita® este un test ADN comprehensiv de ultimă generație, non invaziv, care evaluează posibilitatea ca o persoană sănătoasă să fie purtătoare a uneia din cele 217 afecțiuni genetice recesive testate, cu risc de transmitere la viitorii copii.

Cytogenomic Medical Laboratory este un laborator specializat în teste genetice avansate. Oferă o gamă completă de servicii specializate, aplicând cea mai recentă tehnologie. Cu peste 30 de ani experiență și peste 15000 de teste efectuate anual, Cytogenomic păstrează o permanentă comunicare și cooperare cu medicii și partenerii naționali și internaționali. 

“Sănătatea e o investiție, mai degrabă decât un cost. Rămânem dedicați să oferim servicii genetice accesibile tuturor. Vrem să facem beneficiile serviciilor genetice mai bine cunoscute, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pe termen lung.” Viziunea Cytogenomic                      www.cytogenomic.ro  

Lukas Beranek, FutureLife

Soluții pentru familii neconvenționale – programe de donare și mama surogat

Schimbările și deschiderea societății moderne, precum și posibilitățile tehnologice actuale au permis oferirea de soluții reproductive și în cazuri mai puțin convenționale, cum sunt pacienții singuri sau din comunitățile LGBTQ+. Programele de donare de celule reproductive și embrioni și programele de tip mamă surogat sunt disponibile fără a mai fi nevoie de a călători în străinătate, cu ajutorul parteneriatelor între clinici și specialiști.

FutureLife

FutureLife este unul dintre cei mai mari și dinamici furnizori de servicii de medicină reproductivă și genetică  la nivel global. Prezent în 9 țări cu legislații și culturi diferite, grupul oferă oportunități uriașe de colaborare pentru tratamente la cele mai înalte standarde, educație și cercetare.
www.futurelife.eu

#WELCOMELIFE

Solicită aici mai multe informații de la eveniment

#WelcomeLife Prezentări înregistrate