Soluții după FIV nereușit

Soluții după FIV nereușit

Primul ciclu FIV este adesea finalizat cu succes, în special înainte de 35 de ani. Cu toate acestea, nu sunt posibile șanse de succes de 100 %. Multe cupluri vor trebui să repete procedura.

Deoarece FIV reprezintă cea mai mare speranță în tratamentul infertilității, un rezultat negativ poate fi devastator.

Mulți pacienți care nu au reușit din prima încercare sunt descurajați să mai încerce. Unii renunță din motive financiare, iar alții consideră că nu mai au nicio șansă. Multe cupluri sunt dezamagite și frustrate de faptul că nu au niciun motiv clar pentru a-și explica nereușita și nu știu ce pot face diferit data viitoare, pentru a-și imbunătăți șansele de succes.

 

Ce urmează după un ciclu FIV nereușit ?

Lăsați să treacă cel puțin o săptămână, pentru a vă detașa de emoția aflării rezultatului și a vă reorganiza gândurile.

Când vă simțiți pregătiți, programați o consultație online sau în clinică, pentru a analiza cum a decurs ciclul FIV, opțiunile și șansele unor tratamente viitoare.

Calitatea embrionilor și potențialul lor de dezvoltare

Marea majoritate a embrionilor concepuți în mod natural sau prin FIV nu se implantează deloc sau se opresc din evoluție în primele săptămâni de sarcină. Procentul de embrioni cu dezvoltare anormală crește semnificativ cu vârsta.

 

Conform studiilor efectuate la nivel internațional:

  • La 30 de ani, 1 din 3 embrioni transferați în uter se implantează
  • La 38 de ani, 1 din 6 embrioni transferați în uter se implantează
  • La 40 de ani, 1 din 10 embrioni transferați în uter se implantează
  • La 42 de ani, 1 din 20 embrioni transferați în uter se implantează
  • După 44 de ani, sub 2% dintre embrioni vor determina o sarcină

 

După implantare, în medie 1 din 5 sarcini se pierde prin avort spontan în primele 3 luni.

Studiile genetice pe embrioni arată că peste 50% din embrionii care evoluează normal în laborator, până la stadiul de blastocist, au anomalii cromozomiale.

Pot exista și alte defecte în afara celor genetice care determină anomalii ale embrionului.

Vârsta, fumatul sau obezitatea unuia dintre parteneri cresc riscul de anomalii embrionare, eșec de implantare sau avort spontan, atât în sarcinile naturale cât și în FIV.

Ce putem afla de la un ciclu FIV nereușit ?

Cu ocazia consultației după FIV, specialistul reevaluează istoricul medical, stilul de viață, investigațiile efectuate și modul în care s-a desfășurat procedura. Informațiile obținute pot ajuta la identificarea unor probleme necunoscute până atunci, la aprofundarea investigațiilor sau la modificarea planului de tratament, pentru a îmbunătăți șansele de succes.

 

Donarea de ovule, spermă sau embrioni pot fi opțiuni viitoare cu șanse foarte mari de succes, dar ele nu se iau de obicei în calcul după primul ciclu FIV nereușit.

De cele mai multe ori, există șanse mari ca sarcina să se obțină la a doua procedură.

Și în cazul cuplurilor fertile, majoritatea embrionilor nu se implantează; sarcina naturală poate apărea după mai multe luni de încercări.

Nu se poate trage o concluzie după primul sau al doilea embrion care nu a evoluat. Adesea, sarcina se obține după mai mulți embrioni transferați în uter, mai ales după 35 de ani.

Din ce motiv un ciclu FIV nu se finalizează cu succes ?

Nu există un răspuns scurt și simplu la această întrebare justificată.

Cu metodele actuale de diagnostic, nu putem ști dacă eșecul implantării este cauzat de o problemă a embrionului sau de o problemă uterină.

Datele științifice arată că, cel mai frecvent, este vorba de o problemă în dezvoltarea embrionului.

Probleme ale uterului

În cazuri mai rare, mediul uterin poate fi nefavorabil, fie din cauza unor probleme anatomice (fibroame, sinechii – aderențe intrauterine, endometru foarte subțire), fie din cauza unor probleme funcționale (modificări hormonale, infecțioase sau de receptivitate endometrială).

 

Cele mai multe probleme uterine pot fi depistate prin investigații: ecografie, histeroscopie, analize hormonale în ciclul de tratament.

În cazul eșecului repetat de implantare a embrionilor, se pot recomanda teste avansate pentru evaluarea endometrului: investigarea receptivității uterine (ERA-test), endometritei cronice sau microbiomului uterin (ex. teste speciale ALICE, EMMA, EndomeTrio).

Ce poți face?

Un ciclu FIV nereușit nu este un capăt de drum.

Mulți pacienți au reușit după mai multe încercări, fără a schimba tratamentul. Pentru alții, poate deveni evident că este nevoie de o abordare diferită, de exemplu utilizarea de ovocite donate. Există o soluție pentru fiecare.

 

  • Programează o consultație pentru a analiza procedura și opțiunile viitoare
  • Caută în Programul Wellness soluții pentru a depăși perioadele dificile și a îmbunătăți șansele de succes
  • Nu renunța fără să ai toate informațiile și fără să iei în calcul toate opțiunile
  • Nu pierde speranța!