Glosar terminologie

Glosar terminologie

 

A

AFC: numărarea foliculilor antrali (Antral Follicle Count) este un test ecografic ce permite evaluarea rezervei ovariene de celule reproductive; un număr de sub 7 (AFC < 7) este asociat cu o rezervă ovariană redusă și un răspuns slab la tratamentele de stimulare ovariană pentru FIV

AMH ( Hormon Anti-Mullerian): AMH este un hormon produs de celule din foliculii ovarieni. Nivelul AMH este un bun marker pentru estimarea rezervei ovariene de foliculi.

Analogi GnRH ( agonisti si antagonisti): Hormoni sintetici similari sau antagonisti cu GnRH. Analogii GnRH se administreaza pentru a inhiba functia hipofizei si a putea controla stimularea ovariana.

Anticorpi antispermatici: anticorpi impotriva spermatozoizilor. Daca acestia se fixeaza pe capul spermatozoizilor, pot afecta fertilizarea naturala

Assisted Hatching (ecloziunea asistata): tehnica de micromanipulare ce consta in indepartarea unui fragment din membrana embrionului (zona pellucida).

Azoospermie: Absenta completa a spermatozoizilor in lichidul seminal. Poate fi cauzata de obstructia canalului deferent (canalul care transporta spermatozoizii de la testicule spre uretra) sau de afectarea producerii de spermatozoizi in testicule.

 

B

Biopsie de endometru: Prelevarea unui fragment de țesut din mucoasa care captuseste fața internă a uterului (numita endometru)

Boala inflamatorie pelvina (BIP): Infectie a organelor pelvine care poate avea ca efect formarea de cicatrici sau aderente la nivelul trompelor uterine si tesuturilor pelvine; cunoscuta si ca “anexita”

Blastocist: embrion care a efectuat multiple diviziuni celulare si a format o cavitate in interior. Ovulul fertilizat poate ajunge la stadiul de blastocist dupa 4-5 zile de la fertilizare.

 

C

Cariotip: Prezenta si modul de aranjare al cromozomilor in nucleul celulei. Testul care evalueaza numarul, forma si aspectul cromozomilor are aceeasi denumire.

Cervix (Col uterin): Portiunea care face legatura intre uter si vagin. In acest segment se verifica aparitia celulelor anormale prin testul Papanicolau.

Chlamydia: Bacterie cu transmitere sexuala care poate afecta ireversibil organele de reproducere feminine, producand  infertilitate. Adesea, nu produce simptome semnificative.

Corp Luteal (corp galben): Formatiune provenita din foliculul ovarian, dupa eliberarea ovulului in perioada ovulatiei. Acesta secreta hormoni, in special progesteron.

Crioconservare: Procedeul de congelare al celulelor reproductive sau embrionilor la temperaturi foarte scazute ( – 196 °C)

Cromozom: Structura genetica nucleara a fiecarei celule. Anomaliile cromozomiale pot provoca pierderi de sarcina sau anomalii congenitale. Vârsta crește riscul apariției de anomalii cromozomiale în ovocite și embrioni.

 

D

Donarea de ovule: Procesul presupune stimularea hormonala a donatoarei, punctionarea ovarelor si recoltarea ovulelor. Acestea sunt fertilizate cu spermatozoizii partenerului primitoarei. Embrionii rezultati sunt transferati in uterul primitoarei.

 

E

Ecografia: Metoda imagistica utilizata pentru a diagnostica prezenta chisturilor ovariene, a tumorilor, fibroamelor uterine si a sarcinii sau pentru a monitoriza dezvoltarea foliculilor la pacientele aflate sub tratament de stimulare ovariana. In general, la examinarile pentru monitorizarea / diagnosticarea infertilitatii la femei, se foloseste sonda vaginala

Embrion: Ovocit fertilizat care a început diviziunea celulară și are deja mai multe celule

Endometrioza: Prezenta si cresterea unui tesut asemanator endometrului ( mucoasei uterine) in afara uterului, cel mai adesea in trompele uterine, ovare sau la nivelul altor structuri si organe pelvine. Afectiunea  este benigna, dar progresiva. In stadii avansate, poate afecta sever ovarele si trompele uterine, determinand infertilitate.

Endometru: Mucoasa care captuseste fața internă a uterului și în care are loc implantarea embrionilor

Endoscopie: Procedura chirurgicala care presupune vizualizarea organelor pelvine (laparoscopie) sau a cavitatii uterine (histerocopie) prin intermediul unui telescop. In timpul acestei proceduri, se pot efectua si interventii terapeutice.

Epididim: Structura tubulara prin care spermatozoizii circula de la testicul spre canalul deferent, pana la uretra si penis. Epididimul  este locul unde se realizeaza maturarea spermatozoizilor si dezvoltarea capacitatii lor de fecundare.

Estrogen ( Estradiol, E2): Principalul hormon feminin secretat de ovare. Foliculii secreta estradiol pe masura ce cresc. Nivelul maxim este atins in perioada ovulatiei.

 

F

Fertilizare: Unirea  spermatozoidului cu ovulul pentru a forma un  embrion.

Fertilizare in vitro (FIV): Metoda de reproducere asistata care implica unirea ovulului cu spermatozoidul in afara organanismului matern. Ovocitul fertilizat se divide in mai multe celule, iar embrionul rezultat se transfera in uter.

Fetus (fat): Dupa formarea organelor, un embrion trece la un stadiu mai avansat de dezvoltare si este numit fat. Perioada fetala este marcata mai ales prin maturare si crestere.

Fibrom (Miom): Tumora benigna a muschiului uterului. Fibromul se poate dezvolta spre cavitatea uterina, impiedicand implantarea. Poate determina complicatii, daca se mareste sau comprimă structurile vecine.  Se trateaza prin interventie chirurgicala (laparoscopie, histeroscopie sau interventii clasice), embolizare (întreruperea alimentării cu sânge) sau medicamentos.

Folicul: Formatiune plina cu lichid situata in ovar, in care se dezvolta un ovul. La inceputul ciclului, se recruteaza mai multi foliculi mici care contin ovule imature. De obicei, numai  unul din acesti foliculi se va matura si va creste. Acest folicul dominant se va rupe in perioda ovulatiei si va elibera ovulul, care va fi captat de trompa uterina. Foliculul dominant colabat, ramas dupa ovulatie, se transforma in corp galben

FSH (Hormon de stimulare foliculara): hormonal secretat de glanda pituitara (hipofiza). FSH-ul stimuleaza cresterea  si dezvoltarea foliculilor ovarieni. Este hormonul principal din compozitia medicamentelor pe baza de gonadotropina.

 

G

Gamet: celula reproductivă ( spermatozoid la bărbat și ovocit la femeie)

Glanda pituitara (Hipofiza): Mică glandă care secretă hormoni, situată în creier, imediat sub hipotalamus. Aceasta  controleaza ovarele, tiroida si glandele suprarenale. Functia ovariana este controlata prin secretia de FSH si LH.

Glera (Mucus cervical) este secretata de celulele glandulare ale colului uterin. Aceasta permite pătrunderea spermatozoizilor în perioada ovulației și protejeaza uterul de bacteriile din vagin.

Gonadotropine: Hormonul de stimulare foliculara  (FSH) si hormonul luteinizant (LH) sunt hormoni hipofizari care stimuleaza ovulatia si productia de estogen si progesteron.

GnRH: Hormonul eliberator de gonadotropine este produs de hipotalamus si controleaza secretia hipofizara de LH si FSH. Acesti hormoni controleaza, la randul lor, functia ovariana.

 

H

HCG: Gonadotropina corionica umana este hormonul principal secretat de placenta. Este utilizat in medicamente pentru a declansa ovulatia, avand o actiune asemanatoare cu LH hipofizar. Se testeaza in sange pentru a depista implantarea sarcinii (test de sarcina).

Hidrosalpinx: acumulare de lichid în trompa uterină

Hiperstimulare ovariana: Efect al tratamentelor de stimulare ovariana, hiperstimularea determina o marire accentuata in volum a ovarelor. Apare atunci cand ovarele produc foliculi in exces ca raspuns la tratamentul hormonal.

Hipofiza (Glanda pituitara): Mica glanda care secreta hormoni, situata in creier, imediat sub hipotalamus. Aceasta  controleaza ovarele, tiroida si glandele suprarenale. Functia ovariana este controlata prin secretia de FSH si LH.

Histerosalpingografia (HSG): Metoda de explorare radiologica a interiorului uterului si trompelor uterine. Consta in introducerea unei substante de contrast prin col in uter si trompe, pentru a evalua permeabilitatea acestora.

Histeroscopie: Procedura consta in introducerea unui telescop extrem de subtire in cavitatea uterina. Permite vizualizarea in detaliu a cavitatii uterine si a endometrului. Prin histeroscopie pot fi diagnosticate afectiuni precum fibromul uterin, polipi sau aderențe.

Hormon de stimulare foliculara (FSH): hormonal secretat de glanda pituitara (hipofiza). FSH-ul stimuleaza cresterea  si dezvoltarea foliculilor ovarieni. Este hormonul principal din compozitia medicamentelor pe baza de gonadotropina.

Hormon luteinizant (LH): Hormonul glandei hipofize care declanseaza ovulatia si stimuleaza corpul luteal sa secrete progesteron, in cea de-a doua parte a ciclului menstrual

 

I

ICSI: Injectia intracitoplasmica a spermatozoidului reprezinta o tehnica de micromanipulare care consta in  injectarea unui singur spermatozoid in citoplasma ovulului, in scopul de a ajuta fertilizarea

Implantarea: Procesul prin care embrionul intra si se fixeaza in mucoasa uterina

Inducerea ovulatiei: Stimularea ovarelor prin administrarea de medicamente cu scopul de a produce si elibera un ovul matur.

Infertilitate: Rezultatul unei disfunctii a aparatului reproductiv, care afecteaza conceptia sau capacitatea de a purta o sarcina pana la termen

Inhibina: Hormon produs de celulele foliculilor ovarieni si de testicule; semnaleaza hipofizei sa reduca secretia de FSH

Inseminarea artificiala (IA) intrauterina: procedura de introducere in cavitatea uterina a spermei prelucrate in laborator

Insuficienta ovariana prematură (menopauza precoce): Reducerea semnificativă a rezervei ovariene de ovule și producției hormonale ovariene înainte de vârsta de 40 de ani.

 

L

Laparoscopie: Procedura chirurgicala de introducere a unui telescop printr-o mica incizie la nivelul peretelui abdominal pentru vizualizarea organelor pelviene. Se utilizeaza ca metoda de diagnostic si tratament in infertilitate, obstructie a trompelor, aderențe, endometrioza, tumori ovariene, fibroame uterine

Laparotomie: Deschidere chirurgicala a abdomenului printr-o incizie in peretele abdominal

LH (Hormon luteinizant): Hormonul glandei hipofize care declanseaza ovulatia si stimuleaza corpul luteal sa secrete progesteron, in cea de-a doua parte a ciclului menstrual

 

M

Mama purtătoare: femeia însărcinată cu embrionul conceput prin FIV din material genetic de la alți părinți biologici.

Menopauza: oprirea ciclului menstrual si a capacitatii ovarelor de a produce hormoni si ovule. Varsta la care apare menopauza este in medie de 50 de ani

Menopauza precoce (insuficienta ovariana prematura): Reducerea semnificativă a rezervei ovariene de ovule și producției hormonale ovariene înainte de vârsta de 40 de ani.

MESA (Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration): Aspiratia spermei din epididim dupa incizia pielii scrotului la barbatii diagnosticati cu azoospermie.

Micromanipulare: Tehnica avansata de manipulare a gametilor si embrionilor.  Injectia intracitoplasmica a spermatozoizilor este o forma de micromanipulare.

Morfologie a spermatozoizilor: forma, aspectul si structura spermatozoizilor

Morula: faza incipienta a unui embrion in dezvoltare, in care celulele se multiplica rapid si nu mai pot fi numarate (stadiu atins de obicei în ziua 4 de dezvoltare)

Motilitatea spermatozoizilor: Procentul de spermatozoizi mobili din totalul spermatozoizilor prezenti intr-o proba de sperma

Mucus cervical (Glera) mucusul cervical este secretat de celulele colului uterin. Aceasta permite pătrunderea spermatozoizilor în perioada ovulației și protejeaza uterul de bacteriile din vagin.

 

 

N

Nucleu: Structura din interiorul celulei care contine materialul genetic (cromozomii).

 

O

Ovare: Cele doua glande sexuale feminine situate in pelvis, de o parte si de alta a uterului. Ovarele elibereaza ovocite la ovulatie si secreta estrogeni, progesteron si androgeni.

Ovul ( ovocit): Celula reproductiva feminina este cea mai mare celula a corpului uman; daca se uneste cu un spermatozoid, formeaza un zigot, apoi un embrion.

Ovulatia: Eliberarea unui ovul matur din ovar, de obicei la jumătatea ciclului menstrual

 

P

PGT (Testare genetică preimplantare): Tehnica avansata de detectare a anomaliilor genetice si cromozomiale in celulele embrionului, înainte de implantare. Fiind o procedura invaziva si costisitoare, este utilizata doar in cazul cuplurilor cu un risc crescut de avea copii cu boli genetice.

Placenta: Organul responsabil de hranirea si dezvoltarea fatului in uter. In cazul anomaliilor  placentei, exista riscul de intarziere a cresterii sau chiar deces al fatului

Polip: Formatiune benigna a mucoasei uterine sau endometrului. Poate afecta implantarea cauzand infertilitate, sangerari anormale sau  pierderea sarcinii.

Primitoare de ovocite: Femeia care primeste ovocite de la o donatoare de ovule. Acestea pot fi fertilizate cu spermatozoizii partenerului sau cu sperma de la un donator.

Progesteron: Hormon feminin secretat de corpul luteal dupa ovulatie, in partea a doua a ciclului menstrual (faza luteala). Pregateste mucoasa uterina (endometrul) pentru implantarea embrionului.

Prolactina: Hormon secretat de glanda pituitara (hipofiza). Rolul ei principal este de a controla secretia de lapte din glanda mamara.. Excesul de prolactina poate afecta  ovulatia.

 

R

Recoltarea ovulelor: Introducerea unui ac de punctie prin vagin pentru a aspira foliculii ovarieni care contin ovule. Acest procedeu se realizeaza sub ghidaj ecografic.

Reductia fetala (embrionara): Procedura folosita pentru reducerea selectiva a unei sarcini multiple: unora din feti li se administreaza o substanta care ii opreste din evolutie, pentru a reduce numarul fetilor viabili.

Reproducere asistata: proceduri de reproducere care presupun manipularea in laborator a spermatozoizilor si /sau a ovocitelor

Rezerva ovariana: Numărul ovocitelor care au rămas în ovare într-un anumit moment.

 

S

Sarcina biochimica: Sarcina in stadiu incipient depistata prin teste de sarcină, dar care nu ajunge sa formeze sacul gestational si sa fie vizibila ecografic

Sarcina clinica: Sarcina care a avansat la un stadiu in care se poate vizualiza ecografic sacul gestational si/sau fetusul

Sarcina ectopica (extrauterina): Implantarea sarcinii in afara cavitatii uterine determina dezvoltarea unei sarcini ectopice. Aceasta poate fi localizata intr-una din trompele uterine, dar si la nivelul ovarului, colului sau in interiorul abdomenului

Sept uterin: Prezența unei membrane groase care separa cavitatea uterină, parțial sau complet, în două părți distincte. Poate impiedica implantarea sau provoca pierderi de sarcina

Sonohisterografia: Este o procedura de diagnostic ce permite vizualizarea polipilor sau fibroamelor din cavitatea uteina. Sub control ecografic, se injecteaza o solutie de contrast in uter, care destinde cavitatea si imbunatateste vizibilitatea. Permite si testarea permeabilitatii tubare.

Spermatozoid: Celula reproducatoare masculina compusa din cap, parte intermediara si flagel (coada). Capul spematozoidului poarta materialul genetic (cromozomii), partea intermediara asigura producerea de energie, iar coada are miscari capabile sa asigure deplasarea acestuia catre ovul

Spermograma: Examinarea microscopica a spermei pentru a evalua volumul spermei, numarul, morfologia si mobilitatea spermatozoizilor, precum si alti parametri importanti.

Stimulare ovariana: Stimularea ovarelor prin administrarea de medicamente cu scopul de a produce si elibera unul sau mai multe ovule

 

T

Tehnologii de reproducere asistata (ART): proceduri de reproducere care presupun manipularea in laborator a spermatozoizilor si /sau a ovocitelor

TESE (Testicular Sperm Extraction): Procedura chirurgicala de extragere a spermatozoizilor din testicule (biopsie testiculară). In fragmentul de tesut testicular prelevat se gasesc, de obicei, putini spermatozoizi care pot fi utilizati in cadrul unei proceduri FIV cu ICSI.

Test postcoital: Evaluarea mucusului cervical prelevat dupa un raport sexual si a prezentei spermatozoizilor mobili . Testul poate  fi efectuat pana la 12 ore de la contactul sexual.

Testicule: Glande reproductive masculine situate in scrot, care produc spermatozoizi si hormoni masculini.

Testosteron: Hormonul principal  secretat de testicule. Efectele testosteronului includ: cresterea barbii, dezvoltarea masei musculare, ingrosarea vocii si maturarea spermatozoizilor. Testosteronul este secretat in cantitati mici si de catre ovarele femeilor.

Transfer de embrion (embriotransfer): Procedeul de plasare a embrionilor in uter

Trompa uterina: tub musculo-membranos conectat la uter si deschis in abdomen, la celalalt capat, in apropierea ovarului. Rolul trompei este de a capta ovulul de la suprafata ovarului si de a transporta ovulul fertilizat si, ulterior, embrionul pana in cavitatea uterina.

TSH: Hormon secretat de hipofiza care controleaza glanda tiroida. Valorile crescute semnifica o insuficienta a functiei tiroidiene. Unele afectiuni tiroidiene sunt asociate cu infertilitatea

 

U

Uter: Organ muscular pozitionat in pelvis. Este conectat cu vaginul prin col si cu cavitatea abdominala prin trompele uterine. Rolul sau este de a gazdui si hrani fatul pe timpul perioadei sale de dezvoltare. Cavitatea uterului este tapetata cu o mucoasa numita endometru

 

V

Varicocel: Dilatare anormala a venelor de la nivelul testiculului. Prezent la 25 % din barbatii infertili, provoaca cresterea volumului de sange si cresterea temperaturii in testicule. La unii barbati, aceasta poate afecta calitatea spermei. Interventia chirurgicala consta in ligaturarea vaselor dilatate dar rezultatul asupra fertilitatii nu este intotdeauna cel asteptat.

Vas deferent: Segment tubular situat intre epididim si uretra, la barbat.

Vasectomie: Procedura de legare a vaselor deferente, care blocheaza transportul spermatozoizilor spre uretra. Reprezinta o metoda eficienta de contraceptie masculina

 

Z

ZIFT (Zygote intrafallopian transfer): Transferul unui zigot in trompa uterina

Zigot: ovul fertilizat

Zona pellucida: Un strat translucid noncelular asemanator unei membrane care inconjura ovulul si embrionul. Inainte de a se implanta in mucoasa uterina, embrionul trebuie sa iasa (eclozeze) din zona pellucida. La unele femei, zona este groasa si embrionul nu se poate implanta. Eclozarea asistată (assisted hatching) poate ajuta embrionul in acest proces.