Considerata un lichid fiziologic complex, responsabil in egala masura de placerea sexuala (orgasm) si de reproducere, sperma umana ascunde totusi multe curiozitati. De la faptul ca nu contine doar spermatozoizi, este inepuizabila, este bogata in proteine si saraca in glucide si poate atinge la ejaculare viteza de 45 de km pe ora, pana la faptul ca rezista in corp intre 3 si 7 zile, tot mai multe astfel de informatii atrag atentia reprezentantelor sexului feminin si nu numai.
Din ce este format lichidul seminal?
Pe langa spermatozoizi, care reprezinta numai 1 % din intregul material seminal, sperma mai contine fructoza si proteine (aminoacizi, magneziu, calciu, zinc, enzime, acid citric, vitamina C, etc), elemente care protejeaza si permit spermatozoizilor sa-si atinga obiectivul, acela de a „inota“ pana la ovule.
Culoarea spermei – un indicator al sanatatii
Desi culoarea spermei depinde de varsta si de alimentatia barbatului, daca decolorarea lichidului seminal dureaza mai mult de 3-4 saptamani atunci este necesara investigatia unui medic urolog.
Sperma poate provoca alergie
Cu toate ca se intampla destul de rar, exista femei care pot avea o hipersensibilitate la plasma seminala a partenerului. O astfel de reactie a organismului feminin creeaza disconfort si este insotit de simptome precum roseata, senzatii de arsura, mancarime si chiar umflarea zonei intime in primele 30 de minute de la expunere.
In cazurile extreme, alergia la sperma poate fi atat de periculoasa incat poate duce la soc anafilactic.
Sperma influenteaza fertilitatea
Multe cazuri de infertilitate de cuplu sunt puse pe seama calitatii scazute a spermei, a cantitatii acesteia sau a mobilitatii spermatoizilor. Stiati ca barbatii sunt considerati fertili daca au peste 15 de milioane de spermatozoizi per mililitru de sperma si daca cel putin 40% din spermatozoizi sunt in miscare?
Pentru a depista calitatea spermei (dar si alte caracteristici), puteti efectua o spermograma care se bazeaza pe recoltarea spermei de la barbat si analiza de laborator ce va furniza un diagnostic in privinta fertilitatii sau infertilitatii.
Pentru a preveni eventualele probleme exista totusi cateva recomandari de care barbatii pot tine cont daca vor sa-si imbuntateasca sansele de a concepe copii in viitor.
Suplimentele alimentare imbunatatesc calitatea spermei
Suplimentele cu antioxidanti (vitamina C, vitamina E, zinc, acid folic si seleniu) – cresc sansele de obtinere a unei sarcini, iar Coenzima Q 10 are rol esential in producerea energiei, nivelul de coenzima Q10 din sperma fiind corelat direct cu mobilitatea, concetratia si morfologia spermatozoizilor.
Pe langa faptul ca alimentatia influenteaza gustul spermei, aceasta poate influenta si calitatea spermei. De aceea, este recomandat sa includeti in dieta zilnica multe fructe colorate si cereale si sa evitati consumul de alcool. Daca indicele de masa corporala este mai mare de 25 poate avea ca efect scaderea numarului spermatozoizilor.
Baile/dusurile fierbinti, sauna, temperatura crescuta reduc numarul si mobilitatea spermatozoizilor.
Telefoanele mobile fac parte din viata tuturor, insa acestea pot avea un efect negativ asupra spermei in special prin scaderea mobilitatii si a viabilitatii spermatozoizilor. De aceea, evitati sa-l tineti in buzunarul de la pantaloni.
Fumatul scade calitatea spermei prin fragmentarea materialului genetic, dar acest efect nu se depisteaza la o spermograma obisnuita, care pare normala.Stiati ca in Marea Britanie, una dintre conditiile esentiale pentru a beneficia de fertilizare in vitro este ca ambii parteneri sa renunte la fumat?