Tot mai multe femei aleg sa ramana insarcinate in jurul varstei de 40 de ani.Fie pentru ca pun cariera pe primul loc, fie pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor doar sa creeze contextul propice nasterii unui copil, acestea ajung sa devina mame din ce in ce mai tarziu. Statisticile arata ca in ultimii 20 de ani, numarul femeilor care au nascut dupa aceasta varsta s-a triplat. Daca intentionezi sa mai astepti ceva timp pana sa devii mama, ar fi bine totusi sa cunosti care sunt riscurile la care te expui atunci cand amani sarcina dupa 40 de ani.
50% risc de a suferi un avort
Femeile care au trecut de varsta de 40 de ani raman mai greu insarcinate sau prezinta o sarcina cu risc crescut de avort. Potrivit Biroului National de Statistica din Marea Britanie, femeile care decid sa ramana insarcinate dupa aceasta varsta prezinta un risc de peste 50% de a suferi un avort, chiar din prima saptamana de sarcina. De asemenea, riscurile de a naste copilul mort sunt duble fata de riscurile femeilor de 20-30 de ani, rata natalitatii fiind de aproximativ 8% in cazul femeilor trecute de 40 de ani. Tocmai din acest motiv, femeilor cu varsta mai inaintata le sunt recomandate mai multe teste in timpul sarcinii.
Sarcina extrauterină, placenta pravia sau diabetul gestational
Gravidele peste 40 de ani pot dezvolta complicatii precum: sarcina extrauterina, placenta praevia – o inserare anormala a placentei in interiorul cavitatii uterine, diabet gestational si preeclampsia sau toxemia gravidica – manifestata prin hipertensiune arteriala, pierderea de proteine prin urina si edeme la nivelul membrelor. Daca viitoarea mamica este la al doilea copil, este mai predispusa si la probleme ca hemoroizii, presiune crescuta pe vezica urinara, prolapsul tesuturilor din uter si vagin sau lasarea sanilor, din cauza faptului ca muschii si alte tesuturi din aceste zone au mai fost suprasolicitate anterior.
Studiile de specialitate mai arata ca, in cazul femeilor de 40 de ani, sunt sanse mai multe ca travaliul sa fie indus si, din cauza pozitionarii anormale a copilului, sa fie necesara o interventie cezariana.
Fătul are cu 80% mai multe riscuri să prezinte malformații
Cea mai mare problema a sarcinii la varste inaintate este insa procentul mare de ovocite afectate de mutatii genetice.Altfel spus, fatul are un mare risc sa prezinte probleme de dezvoltare, malformatii genetice si tulburari neurologice grave, incompatibile cu viata.
Conform unui studiu al universitatii din Columbia in cazul sarcinilor dupa 40 de ani, riscul de a naste un copil care va prezenta malformatii la nastere este de 2,9 % comparativ cu 1,7 % pentru femeile care nasc un copil mai devreme de 35 de ani. Cel mai frecvent intalnite sunt malformatiile cardiace.Un alt studiu releva faptul ca riscul unor malformatii la nivelul inimii este de 4 ori mai mare in cazul femeilor care nasc dupa 40 de ani fata de cele cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani.
1 din 30 de copii născuți după vârsta de 40 de ani suferă de sindromul Down
Totodata, copiii nascuti de mame de peste 40 de ani pot suferi de diferite anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down – cauzat de prezenta unui cromozom suplimentar, care conduce la o dizabilitate intelectuala si defecte ale inimii si ale altor organe. Dupa varsta de 40 de ani, riscul de a naste un copil cu sindromul Down este de 1 la 30 iar riscul de a naste un copil cu anomalii cromozomiale este de 1 la 21.
In cazul FIV dupa varsta de 40 ani, la Clinica Gynera avem paciente in varsta de 42 – 43 ani care au nascut bebelusi sanatosi. Peste aceasta varsta, sarcini viabile au fost obtinute doar cu ovocite donate. Recordul este atins de o gravida de 50 ani, dar este un record pe care nu ne dorim sa il depasim.