Cum să-ți crești șansele de a concepe un copil… Adevăruri mai mult sau mai puțin cunoscute

In incercarea de a concepe un copil, semnalele date de organism au o importanta deosebita atat in influențarea reușitei, cat si in identificarea timpurie a posibilelor afectiuni. Acest lucru este mai relevant in cazul femeilor decat in cazul barbatilor, intrucat organismul femeii este mai receptiv la schimbarile sau dereglarile care au loc in interior. Caracteristicile ciclului menstrual (durata, sângerarea menstruală) si procesul de ovulatie reprezinta unii dintre cei mai importanti indicatori ai sanatatii si totodata ai fertilitatii.

Ovulația, reproducerea și perioada fertilă

Ovulatia reprezinta eliberarea unui ovul matur din ovar, acesta fiind captat de trompa uterina. Daca un spermatozoid ajuns in trompa dupa un raport sexual intalneste ovulul, il poate fertiliza.  Embrionul format este impins de contractiile si secretia trompei catre cavitatea uterina, unde isi va gasi un loc de implantare si dezvoltare.

Perioada fertilă începe cu 3-4 zile înainte de ovulație si se termina la 24 ore dupa aceasta, pragul maxim de fertilitate atingandu-se cu 24h inainte de ovulatie. In aceasta perioada, femeia are cele mai mari sanse de a ramane insarcinata. Pentru a stabili care este perioada fertila, este importanta intelegerea conceptului de ciclu menstrual. Acesta variaza intre 23 si 35 de zile (media fiind de 28 de zile) si este alcatuit din doua faze principale, separate de momentul ovulatiei. Perioada initiala (faza foliculara, de maturare a ovulului) cuprinsa intre menstruatie si ovulatie, poate avea o durata variabila; perioada dintre ovulatie si menstruatia urmatoare (faza luteala, de implantare) are o durata relativ fixa, de 14 zile. Nu este obligatoriu ca la fiecare ciclu menstrual sa aiba loc ovulatia. Chiar daca menstruatia are un tipar regulat, exista posibilitatea ca femeia sa nu elimine un ovul in fiecare luna.

Cum știi că ești în perioada de ovulație?

Cel mai intalnit semnal al ovulatiei este reprezentat de mucusul vaginal. In apropierea perioadei de ovulatie, acesta devine subtire, filant si alunecos, asemenea consistentei unui albus de ou.

Un alt mod prin care femeile isi pot da seama cand a avut loc ovulatia este atunci cand are loc o crestere a temperaturii bazale, temperatura vaginala luata dimineata, la trezire. Imediat dupa ovulatie, temperatura creste cu 0,5-1,6 grade, datorita cresterii productiei de progesteron. Testul confirma ovulatia, dar si sfarsitul perioadei fertile din acea luna.

Pentru a determina perioada fertilă a femeii exista mai multe metode, cea mai cunoscuta fiind cea a calendarului. Pentru a utiliza aceasta metoda, e necesara notarea datelor ultimelor menstruatii. Cu 14 zile inainte de urmatorul ciclu, femeia este in perioada ovulatiei. Pentru un ciclu de 35 de zile, in aproximativ a 21-a zi femeia se afla la ovulatie si, respectiv, pentru un ciclu de 23 de zile – a 9-a zi.

In plus, exista teste asemanatoare celor de sarcina, care se bazeaza tot pe testarea urinei si care identifica nivelul hormonului LH (luteinizant) prezent in urina. Un test pozitiv anunta ca ovulatia va avea loc in urmatoarele 24 ore.

Mai recent, o serie de aplicatii ce pot fi descarcate de pe Internet pot calcula exact perioada fertila, daca se inregistreaza regulat datele menstruatiilor.

Cum să crești șansele de a concepe un copil?

Cea mai productiva perioada pentru concepere este incadrata in intervalul de 3 zile: 2 zile înainte și ziua ovulației inclusiv. Acestea sunt zilele considerate a fi “fereastra fertilă” din ciclul menstrual al unei femei, favorabile contactului sexual pentru o sarcina.

Pentru a avea sanse maxime de succes, raportul sexual trebuie sa aiba loc zilnic sau cel mult la doua zile interval, in aceasta perioada de zile.

Aproximativ 85% dintre femeile care fac sex regulat, neprotejat vor rămâne însărcinate în decurs de un an.

Vârsta și ovulația

Varsta si reproducerea sunt puternic corelate, deoarece fertilitatea incepe sa scada o data cu inaintarea in varsta atat a femeilor, cat si a barbatilor. Șansa femeilor de a ramane insarcinate este direct proportionala cu calitatea ovulelor. Chiar daca ovulele se matureaza si ovuleaza normal, ele sunt afectate de inaintarea in varsta, imbatranesc. Apogeul fertilitatii este atins la 20-27 de ani. Pana la 35 de ani, se poate vorbi  de o fertilitate inca acceptabila. Sansele scad  dramatic insa dupa varsta de 35 de ani, cand are loc o scadere semnificativa a calitatii ovulelor. După  40 de ani, puține femei reușesc să rămână gravide și multe dintre acestea avortează spontan. Riscul unor malformații și anomalii genetice ale fătului este, de asemenea, mai mare în cazul gravidelor mai în vârstă.

Atenție! Aceste date se refera la majoritatea femeilor. Pentru 10% dintre femei imbatranirea ovarelor survine prematur! Fertilitatea poate fi scazuta inca de la 20-25 ani, iar menopauza poate surveni inainte de 40 ani. Aceasta situatie neasteptata poate fi anticipata cu multi ani inainte, cu ajutorul unui simplu test de sange. Afla detalii aici.

De altfel, si la barbatii dupa varsta de 40 de ani fertilitatea scade, iar nivelul testosteronului, esential pentru stimularea maturitatii spermatozoizilor, incepe sa se reduca lent. In general, procesul de scadere a fertilitatii la barbati are loc mai tarziu, dar poate afecta atat sansa conceperii unui copil, cat si sanatatea acestuia.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*