Dr. Daniel Damian
Văzută prin prismă masculină, infertilitatea devine o problemă mai delicată și mai greu de acceptat, în cea mai mare parte din cauza prejudecăților și asocierii imediate, dar greșite, cu impotența. Cu toate acestea, este important de știut că numeroși bărbați infertili pot avea relații sexuale perfect normale, satisfăcătoare.
Investigația standard pentru evaluarea partenerului masculin este spermograma, ce asigură o analiză a lichidului seminal, concentrația și motilitatea spermatozoizilor, cât și aspectele de morfologie ale acestora. În funcție de rezultate, se pot recomanda teste suplimentare, precum spermocultura, biochimia spermei, cultura secreției uretrală, analiza urinei pentru a investiga ejacularea retrogradă ori teste genetice.
Care sunt cauzele infertilității masculine?
Din punct de vedere al cauzelor, problema infertilității masculine rămâne la fel de complexă ca cea feminină: factorii determinanți sunt variați și multipli, pornind de la dezechilibre hormonale la probleme fizice sau psihologice. De asemenea, și stilul de viață poate juca un rol important în cauzarea infertilității, de aceea bărbații ce adoptă un mod de viață echilibrat și sănătos au șanse să producă mai mulți spermatozoizi viabili.
O cauză importantă a infertilității masculine, dar nu singura, este varicocelul, reprezentat de vasele dilatate de pe scrot, care pot duce la reducerea numărului și calității spermatozoizilor.
Alte cauze pot fi:
- Infecții cu transmitere sexuală cum ar fi cele produse de Chlamydia, Mycoplasma, gonoreea, inflamația prostatei sau a testiculelor
- Antecedente de oreion cu afectare testiculară (orhită urliană)
- Blocaje în conductele ce transportă sperma – dobândite prin inflamații în timpul vieții sau existente din naștere (de ex. la persoanele cu fibroză chistică)
- Dezechilibre hormonale
- Anumite medicamente – terapia cu testosteron, utilizarea steroizilor pe termen lung
- Defecte genetice cromozomiale
- Tumori testiculare – care pot fi depistate cu ocazia investigării infertilității
- Factorii de mediu, cum ar fi chimicalele industriale, metalele grele, radiațiile, precum și consumul de droguri, fumatul, alcoolul, stresul, masa corporală influențează fertilitatea
“De cele mai multe ori, infertilitatea masculină nu prezintă semne sau simptome evidente, cu excepția inabilității de a concepe un copil. Există totuși unele situații în care existența acestei afecțiuni se face simțită, prezentând simptome precum disfuncții sexuale, durere sau umflare în zona testiculară, pilozitate facială și corporală redusă și o producție de spermă sub nivelul normal”, spune dr. Daniel Damian, medic primar urologie cu specializare în andrologie, infertilitate, chirurgie reproductivă și endourologie în cadrul Gynera Fertility Center.
În cazul în care bărbatul acuză una sau mai multe din aceste simptome, este recomandat un consult medical, efectuat de regulă de un medic urolog. După o examinare fizică, acesta recomandă realizarea unei spermograme pentru a verifica cantitatea și calitatea spermatozoizilor.
Anomaliile spermei se definesc în funcție de parametrii afectați. Acestea sunt denumite: oligozoospermia, astenozoospermia, teratozoospermia și azoospermia.
Oligozoospermia constă în reducerea concentrației spermatozoizilor din spermogramă Astenozoospermiareprezintă o reducere a mobilității spermatozoizilor
Teratozoospermia semnifică prezența unui procent prea mare de spermatozoizi cu morfologie sau structură alterată.
Azoospermia constă în absența spermatozoizilor din lichidul seminal la ejaculare.
Această patologie poate fi clasificată, la rândul ei, în: obstructivă și non-obstructivă.
Azoospermia obstructivă este cauzată de o obstrucție a canalului de eliminare, iar cea non-obstructivă este rezultatul unor deficiențe de producere a spermatozoizilor.
Cum poate fi tratată infertilitatea masculină?
Majoritatea cazurilor diagnosticate cu infertilitate masculină pot fi corectate prin:
- Chirurgie – pentru repararea vaselor dilatate de la nivelul scrotului (varicocel)
- Medicamente – acestea pot ameliora ejacularea retrogradă sau disfuncții hormonale
- Reproducerea asistată – utilizarea unor metode complexe de laborator:
- Inseminarea artificială intrauterină
- Fertilizarea in vitro, de cele mai multe ori ajutată de o tehnică suplimentară, ICSI ( Injectare intracitoplasmică a spermatozoizilor)
Alegerea procedurii este determinată de severitatea infertilității și poate presupune, în cazurile severe, recoltarea de spermatozoizi printr-o procedură chirurgicală (de la nivelul canalelor ce transportaă spermatozoizii sau chiar direct din testicule).