Un cuplu din sase se confrunta cu infertilitatea, o boala ce va poate consuma toata energia, timpul si chiar resursele financiare. Nu considerati aceasta problema ceva care li se poate intampla doar altora, chiar daca parintii vostri nu au avut probleme de fertilitate, deoarece statistic vorbind, 15% din populatia de varsta reproductiva sufera de infertilitate, de cele mai multe ori fara sa stie acest lucru.
Din pacate, cu aceasta problema se confrunta in egala masura atat femeile, cat si barbatii, iar numarul lor este in continua crestere, atat la noi in tara, cat si pe plan mondial. Insa lipsa informarii ii poate face pe unii sa judece, iar pe altii sa sufere suplimentar. De aceea, barbatii ar trebui sa cunoasca diferenta dintre infertilitate, sterilitate si disfunctia erectila (impotenta), mai ales ca la un moment dat in viata s-ar putea confrunta cu cel putin una dintre acestea.
Virilitatea este direct proportionala cu masculinitatea in viziunea barbatilor, astfel ca impotenta, scaderea libidoului sau performanta slaba in dormitor le slabesc inevitabil ego-ul si imaginea de sine.
Cel mai adesea insa, se intampla ca infertilitatea sa fie confundata cu potenta! Ori infertilitatea nu inseamna impotenta (dificultati in a intretine relatii sexuale), ci incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina dupa un an de contacte sexuale neprotejate.
Din pacate, majoritatea barbatilor nu cauta tratament pentru impotenta lor, desi cei mai multi factori care o cauzeaza pot fi tinuti sub control: stresul, lipsa de somn, anxietate, probleme de relatie, fumatul etc.
Insa, disfunctia erectila poate fi provocata si de medicatie, hipertensiune arteriala, boli neurologice sau colesterol ridicat.
Atata timp cat apelati la un medic specialist care sa stabileasca cauza exacta si medicatia corecta, impotenta poate fi tratata, majoritatea tratamentelor presupunand cresterea fluxului de sange in penis.
Nici libidoul scazut nu trebuie confundat cu impotenta, asa cum se intampla de cele mai multe ori! Barbatii care nu pot atinge sau mentine o erectie sufera de disfunctie erectila, dar nu si de libido scazut, in timp ce barbatii cu libido scazut pot fi pur si simplu neinteresati de sex, dar fara a avea probleme legate de potenta.
In ambele cazuri insa, cauza poate fi un nivel de testosteron scazut ca urmarea a dezechilibrului hormonal sau procesului de imbatranire ori a medicamentelor pe care le administreaza. Pe de alta parte, nivelul de testosteron este in stransa legatura cu apetitul sexual. Asa se explica de ce barbatii care se afla in jurul varstei de 20 de ani (momentul in care nivelurile de testosteron sunt maxime) sunt capabili sa aiba o erectie mai des si pentru perioade mai lungi de timp decat cei de 50-60 de ani (atunci cand nivelul de testosteron in sange este la cel mai scazut nivel).
Infertilitatea
Cand un barbat este infertil, nu inseamna neaparat ca acesta sufera de disfunctie erectila si nu poate avea copii, ci mai degraba ca exista o problema/motiv care ii reduce capacitatea de a concepe. Infertilitatea masculina poate fi legata de cantitatea redusa de sperma produsa, dar si de calitatea acesteia (motilitatea spermatozoizilor, forma spermatozoizilor), care poate fi influentata si de varicocel (atunci cand venele de pe testicule sunt dilatate, provocand modificari functionale la nivel testicular)
De asemenea, infertilitatea poate aparea nu doar din cauza problemelor la nivelul sistemului reproducator, ci si a stresului, varstei, conditiilor imunitare, bolilor cu transmitere sexuala sau boli precum fibroza chistica, a abuzului de droguri (inclusiv tigari, alcool), a stilului de viata sau alti factori. Din fericire, prin intermediul testelor si a analizelor materialul seminal, in functie de rezultatele acestora, se pot lua masurile adecvate.
La Clinica Gynera, prin intermediul campaniei „Fertility Friday” dedicata femeilor si barbatilor care nu au probleme cunoscute de fertilitate, puteti beneficia de 50 % reducere la testele de fertilitate efectuate in fiecare zi de vineri, impreuna cu o interpretare efectuata de catre specialisti. Pentru barbati, pretul unei spermograme este redus de la 100 Ron la 50 de Ron si include recomandari personalizate. Raportul poate fi discutat personal, la o consultatie gratuita sau poate fi trimis prin email.
Evaluarea unei probe de sperma se recolteaza la clinica sau la domiciliu, dupa o perioada de repaus sexual cuprinsa intre 2 si 5 zile. Flaconul pentru recoltare se furnizeaza de catre clinica sau este disponibil in farmacii (urocultor). Pentru mai multe detalii accesati aici , iar pentru a fi la curent cu noutatile, accesati www.gynera.ro si https://www.facebook.com/Gynerafertilitycenter?fref=ts