fbpx

Tratamente

Odata ce diagnosticul este stabilit , tratamentul specific al infertilitatii va fi determinat de specialist in functie de :
• Varsta, starea generala de sanatate si istoricul medical
• Cauza si severitatea disfunctiilor descoperite
• Toleranta si acceptarea anumitor medicamente, proceduri sau terapii specifice
• Prognosticul de evolutie a disfunctiilor descoperite

Medicul specialist va face un plan personalizat de tratament, bazat pe toti acesti factori. De obicei, se incepe cu cel mai simplu tratament potrivit pentru cauza infertilitatii si pentru cuplul respectiv. Daca sarcina nu se obtine dupa cateva cicluri de tratament, se va recomanda un alt procedeu .

Tipuri de tratament:

Monitorizarea ovulatiei si ghidarea raportului sexual.
Perioada de fertilitate maxima poate varia considerabil, chiar si in cazul femeilor care au un ciclu menstrual regulat. In unele cazuri, medicul are rolul de a explica pas cu pas procesul reproducerii, de a monitoriza ovulatia si de a recomanda perioada contactului sexual. De obicei, monitorizarea se face prin ecografie transvaginala, in apropierea zilei a 12-a a ciclului menstrual.
O alta problema de explicat este frecventa raporturilor sexuale. Intervalele de abstineneta mai mari de 5 zile pot influenta negativ numarul spermatozoizilor, in timp ce raportul sexual la 2 zile se asociaza cu densitate spermatica normala. Exista o perceptie gresita cum ca ejacularile frecvente scad fertilitatea masculina. Studii recente au aratat ca, la barbatii cu sperma normala, concentratia si motilitatea spermatozoizilor raman normale, in cazul ejacularii zilnice. Surprinzator, la barbatii cu oligospermie, concentratia si motilitatea spermatozoizilor pot fi chiar mai mari in cazul ejacularii zilnice.

Inducerea ovulatiei
Medicamentele care lucreaza in acelasi fel ca hormonii naturali ai organismului sunt folosite pentru a corecta dezechilibrele hormonale si a stimula ovulatia. Inducerea ovulatiei poate fi utilizata ca un tratament in sine sau in combinatie cu alte tratamente de fertilitate, cum ar fi inseminarea artificiala sau fertilizarea in vitro.
Anti-estrogeni
Clomifen si tamoxifen sunt folosite ca stimulatori ai ovulatiei la femeile cu cicluri menstruale rare sau neregulate.
Terapia hormonala
Pacientele care nu raspund la clomifen sau au diferite dezechilibre hormonale, pot beneficia de tratamentul cu
gonadotropine, care inlocuieste sau amplifica efectul hormonilor produsi de organism.
Tratamentul cu gonadotropine – medicamente ce contin FSH, LH, hMG sau hCG – este utilizat pentru
a stimula ovulatia atat pentru contact sexual dirijat, cat si pentru proceduri de conceptie asistata.
• Medicamentele ce contin FSH (Gonal-f, Puregon, Menopur) stimuleaza dezvoltarea foliculilor in ovare si
ajuta la maturarea ovocitelor.
• Medicamentele ce contin hCG faciliteaza ultima etapa a maturarii ovocitelor si declanseaza ovulatia.

Chirurgia
Poate fi folosita pentru a trata o afectiune presupusa a determina infertilitate. In unele cazuri, medicul poate alege sa incerce initial un alt tratament, rezervand chirurgia ca o optiune ulterioara, daca tratamentul ales nu da rezultate.
Laparoscopia
Laparoscopia prespune introducerea in cavitatea abdominala a unui telescop care permite vizualizarea organelor
interne. Endometrioza si aderentele sunt frecvent diagnosticate si tratate laparoscopic. Fibroamele pot fi,
de asemenea , indepartate laparoscopic.
Histeroscopia
In timpul procedurii, histeroscopul, un telescop subtire, este introdus prin col astfel incat medicul poate vizualiza
cavitatea uterina. Aderentele intrauterine sau un sept pot fi indepartate histeroscopic folosind instrumente
specifice.

Reproducerea asistata
Inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro sunt utilizate in unele cazuri specifice. Aceste tehnici sunt folosite, de asemenea, in infertilitatea de cauza neexplicata, in care nici o cauza medicala nu a fost gasita, sau in cazuri in care tratamentul conventional a esuat.

Medicina alternativa
Medicina alternativa poate oferi beneficii unora din paciente. Acupunctura presupune introducerea unor ace fine in diverse parti ale corpului pentru a imbunatati sanatatea si starea de bine.
Unele studii sugereaza ca tratamentul cu acupunctura induce ovulatia la mai mult de o treime din pacientele cu ovare micropolichistice.
Acupunctura pare a imbunatati rata de succes a unor proceduri de reproducere asistata.

Infertilitate masculina

Medicamente
Un procent mic de barbati infertili au dezechilibre hormonale care pot fi tratate cu terapie hormonala. Terapia medicamentoasa include hormoni, antibiotice sau alte medicamente asociate. Suplimentele vitaminice si antioxidantii prezinta un interes special si este inca cercetat rolul pe care-l joaca in fertilitate. Unele studii arata ca vitaminele C si E, carnitina si antioxidantii pot imbunatati fertilitatea masculina.

Chirurgie
Tehnicile chirurgicale in cazul infertilitatii masculine se utilizeaza pentru a depasi barierele anatomice ce impiedica producerea si maturarea spermatozoizilor sau ejacularea . Interventia chirurgicala pentru varicocel poate imbunatati, uneori, calitatea spermei.

Tehnici de reproducere asistata (ART)
Majoritatea cazurilor de infertilitate masculina sunt tratate prin reproducere asistata. Tehnicile de reproducere asistata includ:
Inseminarea artificiala
FIV, ICSI sau alte tehnici