fbpx

Noutati

Teste și analize utile înaintea concepției și procedurilor FIV

Pentru obtinerea unei sarcini si ca aceasta să decurgă fără probleme, medicii ginecologi recomandă viitoarelor mămici o serie de teste și analize extrem de utile, care pot pune în evidență o serie de probleme și disfuncții ce pot fi tratate înaintea concepției sau aplicării procedurilor de fertilizare in vitro. Medicul primar obstetrică-ginecologie Ioan Boleac, din echipa Gynera, are o serie de recomandări pentru toate femeile care-și doresc o sarcină ușoară și un bebeluș sănătos.

La controlul anterior concepției, pe lângă testele uzuale, care presupun examen de secretie vaginala, cultura de col uterin, testul Babeș-Papanicolau, este necesară și testarea pentru Chlamydia, Mycoplasma si gonococ, agentii infectiosi cel mai des incriminati in aparitia patologiei inflamatorii pelvine. De asemenea se efectueaza teste pentru hepatitele cu virus B si C, sifilis si infectie HIV, care daca sunt prezente, pot fi transmise fatului; pacientele sunt testate si pentru varicela si infectiile din grupul TORCH, adica Toxoplasma, Rubella, citomegalovirus si herpes virus; statusul imun al pacientei fata de acesti agenti patogeni trebuie cunoscut pentru ca, daca ea ii contacteaza in timpul unei eventuale sarcini si apare primoinfectia, aceasta poate avea consecinte grave asupra sarcinii, mergand pana la malformatii grave si moartea fatului.

Se recomanda analize hormonale: AMH, hormonul antimullerian, marker util in estimarea rezervei ovariene si a raspunsului ovarian la medicatia de stimulare ovariana din cadrul fertilizarii in vitro; nivelurile bazale serice de FSH (hormon foliculostimulant) si estradiol, adica in ziua 3 a ciclului menstrual, au si ele o valoare predictiva asupra raspunsului ovarian si orienteaza asupra necesarului hormonal zilnic; hormonii tiroidieni, ca TSH, fT3 si fT4, evalueaza functia glandei tiroide, implicata des in infertilitate; pot fi utile dozarile de prolactina si LH (hormonul luteinizant).

In cadrul investigatiilor imagistice, cea mai usor de efectuat si in acelasi timp neinvaziva, este ecografia transvaginala. In cazul pregatirii pacientei pentru proceduri de reproducere umana asistata, ecografia ne arată starea ovarului, permite stabilirea numărului foliculilor antrali (AFC), care estimează rezerva ovariană, adica ovocitele pe care le putem recolta prin procedurile viitoare. De asemenea, tot ecografia ne permite să descoperim anumite patologii, ovariene (de ex. chist ovarian simplu, chist endometriozic, chist dermoid sau chist hemoragic), tubare (obstructia distala a trompei uterine ce duce la formarea unei colectii lichidiene intratubare, adica hidrosalpinx) sau uterine (un fibrom uterin, un polip endometrial sau adenomioza). Extrem de utila este si monitorizarea ecografica a ovulatiei, ce consta in ecografii seriate ce urmaresc numarul si sediul foliculilor ovarieni evolutivi, adica cei care se vor sparge si expulza ovocitele, documentand astfel ovulatia pacientei.

Un test specific este histerosalpingografia, o radiografiere a tractului genital inferior, procedura prin care o substanță de contrast iodata e introdusă în uter, de unde ajunge prin trompele uterine în cavitatea peritoneală. Se obține un film radiologic care ne da multe informatii despre cavitatea uterina și permeabilitatea trompelor uterine. Se poate astfel diagnostica patologia, absenta sau obstrucția proximala si distala a trompelor ce afectează obținerea sarcinii, sau anumite malformații si anomalii de dezvoltare a uterului care împiedică păstrarea sarcinii, provocând avort in trimestrul al doilea sau nasterea prematura in trimestrul al treilea de sarcina.

O alternativa pentru histerosalpingografie este sonohisterografia cu solutie salina, adica vizualizarea ecografica a uterului si a cavitatii uterine in timp ce este introdusa in cavitate solutie salina sterila. Aceasta procedura este mai ușor de suportat de catre pacientă și poate fi efectuata fără anestezie generala, într-un cabinet medical, si nu impune sala de operație sau de radiologie.

În funcție de fiecare caz în parte, se mai pot recomanda proceduri de endoscopie, ca histeroscopia și laparoscopia, ce au atat rol diagnostic, cat și terapeutic. Histeroscopia permite vizualizarea în timp real a cavitatii uterine și astfel depistarea unor patologii locale ca sinechii (aderențe) uterine, fibroame, polipi sau stenoza cervicala, ce afecteaza sansele de obtinere a unei sarcini, si pot fi indepartate sau tratate cu aceeasi ocazie. Mai ales in cazul pacientelor care prezinta in antecedente manevre invazive cum ar fi chiuretajele uterine, este necesara documentarea permeabilitatii cavitatii uterine, inainte de a recurge la fertilizare in vitro si embriotransfer.

Laparoscopia este o tehnica chirurgicala minim invaziva ce presupune incizii mici la nivelul peretelui abdominal, prin care se introduc apoi, dupa realizarea distensiei cavitatii peritoneale cu ajutorul unei substante gazoase, sub control video, instrumentele de lucru; este o metoda diagnostica si terapeutica ce poate aborda cu succes patologia trompelor uterine si a ovarelor (ca de exemplu chiste ovariene, hidrosalpinx sau sarcini extrauterine), dar si patologie uterina ca fibroamele uterine; permeabilitatea trompelor uterine poate fi testata in vivo cu solutie de albastru de metilen. Avantajul major al laparoscopiei fata de interventia chirurgicala cu abord clasic (laparotomia) este timpul scurt de recuperare a pacientei, care duce la o reinsertie socioprofesionala rapida.