fbpx

Noutati

Paradoxul Programului national de fertilizare in vitro si embriotransfer

Desi, in unele cazuri, locurile finantate pentru efectuarea procedurii FIV prin programul national au fost ocupate integral, clinicile pot fi nevoite sa returneze la buget o parte din sumele alocate in acest an.

Acest fenomen este explicat de specialistii care lucreaza in clinicile acreditate prin modul de derulare si raportare a acestor proceduri medicale.

Dr. Laura Dracea, director medical Clinica de fertilitate Gynera Bucuresti explica durata procedurii: “Spre deosebire de celelalte proceduri medicale finantate prin programul national de transplant, procedura de fertilizare in vitro se intinde pe o perioada lunga de timp , din momentul inceperii tratamentului si pana la raportarea rezultatelor, respectiv confirmarea sarcinii in evolutie, dupa 6 saptamani. Din momentul depunerii dosarului pentru finantarea procedurii FIV prin program national, poate sa treaca o perioada de 3 – 6 luni pana la finalizarea procedurii si raportarea catre minister. Pentru a depune dosarul la clinica, pacientii trebuie sa faca o serie de investigatii si sa obtina adeverinte de la medicul de familie si serviciu sau Casa de asigurari de sanatate. Dosarele se aproba in luna urmatoare, procedura FIV incepe in functie de data menstruatiei, in interval de pana la 3 luni de la obtinerea deciziei de aprobare. Tratamentul de stimulare ovariana si procedura FIV mai dureaza 3-4 saptamani, iar confirmarea sarcinii se face dupa inca minim 1 luna. Daca, din motive medicale, embrionii se congeleaza si se transfera in uter intr-un alt ciclu menstrual, raportarea rezultatelor se amana din nou.”

Claudia Frîncu, director executiv Clinica Gynera: “In Clinica Gynera se fac anual peste 500 de proceduri FIV si peste 200 de transferuri de embrioni crioprezervati. In acest an, am avut alocat prin programul national FIV un buget care ajunge pentru finantarea a 70 de proceduri. Desi avem deja decizii de aprobare a dosarelor pentru toate locurile bugetate, vom accesa putin sub jumatate din fondurile pentru acest an. Motivul este faptul ca toate procedurile efectuate in noiembrie sau decembrie sau procedurile soldate cu embrioni congelati pot fi raportate ca finalizate abia in 2018. De asemenea, pacientii cu dosare aprobate in lunile noiembrie si decembrie vor efectua procedura deabia in lunile ianuarie – februarie cand se va intra pe un nou buget. Inclusiv confirmarile de sarcina realizate in luna decembrie se raporteaza in anul urmator. Speram ca autoritatile sa inteleaga modul de derulare a acestui program si sa nu interpreteze gresit lipsa de utilizare integrala a fondurilor alocate. Pentru anul urmator, am solicitat suplimentarea fondurilor si contam pe o crestere in continuare a accesibilitatii pacientilor la finantare prin acest program”.

Mai multe detalii despre situatia dosarelor aprobate si in curs:

http://www.gynera.ro/wp-content/uploads/2017/11/Statistica-buget-si-executie-bugetara-program-national-FIV_ET-2017-dec-2017.pdf