fbpx

Noutati

Studiile genetice pe embrioni aduc informatii pretioase pentru estimarea ratei de succes.

Screeningul genetic al embrionilor obtinuti prin fertilizare in vitro (PGS) inseamna testarea genetica a cate uneia sau mai multor celule prelevate prin biopsie de la embrioni. Testul presupune numararea cromozomilor si depistarea embrionilor care au un numar anormal de cromozomi, asa numitii embrioni aneuploizi. Desi tehnica are limite si nu s-a dovedit a creste rata de succes, informatiile obtinute din aceste studii sunt valoroase si permit estimarea mai corecta a sanselor de evolutie a embrionilor.

Dupa testarea a mii de embrioni in laboratoarele genetice din intreaga lume, s-a ajuns la concluzia ca majoritatea embrionilor umani au defecte inca din primele zile de viata. Cum era de asteptat, procentul de embrioni anormali creste cu varsta.

Dupa analizarea acestor statistici, devine evident de ce multi din embrionii transferati in uter nu reusesc sa se implanteze sau se opresc din evolutie in stadii incipiente.

Biopsie embrion Ziua 3

Tabel PGS ziua 3

Biopsie embrion ziua 5 (Blastocist)

Tabel PGS blastocisti

Rezultatele explica de ce mai mult de jumatate din embrionii aflati in evolutie in ziua 3 nu reusesc sa ajunga la stadiul de blastocist. Desi multi embrioni anormali se opresc din evolutie in ziua 3 sau 4 de viata, exista si multi blastocisti care au defecte genetice. Acestia fie nu se vor implanta, fie vor da nastere unor copii cu sindroame genetice (de exemplu sdr. Down, caracterizat prin prezenta unui cromozom 21 suplimentar).