fbpx

Noutati

IFFS (International Federation of Fertility Societies) avertizeaza asupra riscului unor substante asupra fertilitatii si reproducerii.

Tot mai multe studii arata o crestere a incidentei unor  afectiuni legate de reproducere: complicatii in timpul sarcinii (nasterea prematura, nasterea unuor copii mici hipotrofici), boli cronice la copii (autism, diabet, astm), unele cancere, obezitate, pubertate prematura sau reducerea fertilitatii.
Factorii nocivi sau toxici care au fost asociati acestor modificari sunt prezenti peste tot in mediul nostru de viata: poluarea aerului, nutritia, substantele chimice din produsele de igiena sau curatenie, deseuri industriale, pesticide.


Majoritatea substantelor chimice utilizate nu sunt testate din punct de vedere al impactului asupra sanatatii. Regulile de punere pe piata nu sunt similare cu cele aplicate la medicamente si, de aceea, nu aflam de toxicitatea lor decat daca apar probleme de sanatate evidente legate de expunerea accidentala la doze mari.
Perioadele cele mai vulnerabile ale dezvoltarii umane sunt maturarea celulelor sexuale, perioada de dezvoltare a embrionului, fatului si nou-nascutului si perioada pubertara. In aceste etape apar sau se activeaza procese celulare de proliferare si diferentiere, foarte sensibile la efectele nocive externe.
O varietate de substante au fost asociate cu modificarea ciclicitatii menstruale, endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, disfunctie reproductiva masculina, defecte genetice sau reducerea rezervei ovariene de ovocite.

Impactul cel mai vizibil il au fumatul asupra rezervei ovariene si obezitatea asupra ratei de succes a fertilizarii in vitro. In Statele Unite al Americii, studiile au aratat prezenta a numeroase substante chimice toxice in organismul majoritatii femeilor gravide; mercur, toluen, perclorat,  bisfenol A, pesticide, eteri. Dintre acestea, ftalatii, bisfenolul A, unele pesticide sunt gasite in mod curent in alimente, apa, aer, praf sau produse de ingrijire personala.
Dovezile din ce in ce mai numeroase arata o legatura cauzala intre stilul de viata modern si multe din esecurile sau complicatiile reproducerii umane. Un raport recent al OMS a ajuns la aceleasi concluzii.
Un stil de viata cat mai sanatos este singura masura ce poate fi adoptata de catre fiecare pana cand forurile competente vor elabora reglementari ferme pentru utilizarea substantelor cu potential nociv.