fbpx

Noutati

Fibromul uterin: ce recomandă specialiștii clinicii Gynera pentru tratarea acestei probleme de sănătate

Fibromul uterin, o tumoră benignă care apare în sfera uterină, reprezintă o problemă de sănătate frecventă în rândul femeilor, problemă care poate împiedica instalarea unei sarcini și nașterea unui bebeluș sănătos. Din fericire, pentru acest tip de tumoră există soluții pe care vi le prezintă medicul primar ginecolog Ionela Anghelescu, specialist în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, care face parte din echipa Gynera.

Ce sunt fibroamele

Fibroamele sunt tumori benigne ale aparatului genital feminin. Riscul de malignizare(transformare catre cancer) este foarte mic.

Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar si un consult ginecologic de rutina poate preciza dacă este o tumoră voluminoasă sau nu și unde este localizată. Așadar, prin palparea tumorii fie în peretele uterului, fie în afara acestuia, medicul poate depista tipul de fibrom, volumul acestuia și poziționarea.

Fibroamele se pot dezvolta complet în afara uterului (asa zisele fibroame pediculate), se pot dezvolta în peretele uterului (fibroame intramurale), pot „să bombeze” în exteriorul uterului (fibroame subseroase). De asemenea, se pot dezvolta, către cavitatea uterina (fibroame submucoase) .

Fibroamele care afectează fertilitatea și reduc șansele de implantare sunt cele care se dezvoltă către cavitatea uterină. Dacă sunt dezvoltate complet în cavitatea uterină, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scăzând astfel șansele de fixare a sarcinii.

Cauzele fibroamelor și categorii de persoane expuse riscului de a face fibrom

Uterul este alcătuit din țesut muscular și fibros, cel din urmă putându-se dezvolta în exces. Fibroamele practic cresc din structura uterului, din acest țesut fibros excesiv, și isi vor mari dimensiunile pe baza vaselor de sânge care le alimentează.

Nu este cunoscut mecanismul de apariție a fibroamelor, dar se pare că acestea sunt mai frecvent intalnite în rândul femeilor care au hipertensiune arterial sau suferă de afecțiuni tiroidiene. De asemenea, sunt des întâlnite la femeile ale căror mame, bunici au avut fibroame, fiind implicata și o componentă genetică.

Ce simptome pot da fibroamele uterine

Prima regulă de care se ține cont în alegerea tratamentului corect constă în simptomatologia fibromului. Altfel spus, ca să merite să fie tratat, un fibrom trebuie să produca simptome.

Dacă este localizat în peretele uterin sau in afara uterului și este voluminos, fibromul poate să creeze compresie pe vezica urinară (pacienta având simptome precum urinări dese) sau pe ansele intestinale (apar simptome precum balonarea, constipația, senzatia de presiune abdominală). Fibroamele foarte mari pot chiar să mimeze o sarcină.

De asemenea, există riscul ca unele fibroame, cum sunt cele pediculate, să se torsioneze (se rasucesc in jurul zonei de implantare). Prin torsiune, fibromul se necrozează, se întrerupe vascularizația și apar dureri intense abdominale, sau chiar complicații infecțioase (febra, frison, stare generala alterata)

Dacă este un fibrom care se dezvoltă către cavitatea uterină, există riscul de menstre foarte abundente, dureroase, cu cheaguri. Și fibroamele care se dezvoltă în interiorul peretelui uterin dau menstre mai abundente, sângerări intermenstruale.

Cum se tratează fibromul uterin

Opțiunile de tratament diferă în funcție de mărimea și poziționarea fibroamelor uterine. Intervenția chirugicală de indepartare a fibroamelor poate consta în laparoscopie –se adresează fibroamelor din peretele uterului si celor dezvoltate complet în afara uterului – sau histeroscopie, pentru fibroamele situate în cavitatea uterină. Laparoscopia foloseste instrumente care patrund prin peretele abdominal in cavitatea abdominala. Histeroscopia presupune pătrunderea în cavitatea uterină prin vagin si ulterior prin canalul cervical.

Pe langa indeparterea chirurgicala a fibroamelor uterine exista si optiune medicamntoase de tratament precum si montarea unor dispozitive intrauterine(sterilet) cu eliberare lenta de progesteron.

Embolizarea uterina(intreruperea vascularizatiei catre fibrom) este o interventie efectuata sub control radiologic care asigura reducerea in dimensiune a fibroamelor cu cca 2/3 din dimensiunea initiala

Care sunt șansele unei sarcini pe cale naturală după îndepărtarea fibromului

În cazul unei laparoscopii care indeparteaza un fibrom pediculat, dezvoltat complet in afara uterului femeia poate rămâne imediat însărcinată. Dacă insa fibromul a fost voluminos și poziționat în peretele uterului, iar excizia a fost urmata de sutura uterului, femeia trebuie să amâne sarcina o perioadă de 6 luni, astfel încât uterul să se vindece complet. În caz contrar, există risc de ruptură uterina in sarcina, pe masura ce uterul va creste in dimensiuni.

Dacă pacientei i-a fost indepartat un fibrom care s-a dezvoltat complet în interiorul cavității uterine, ea va putea obține o sarcină in luna imediat următoare. Riscul excizării unui fibrom prin histeroscopie constă în apariția de aderențe uterine care vor impiedica implantarea si dezvoltara unei sarcini. Un semal de alarma al aparitiei aderentelor intrauterine il poate reprezenta o menstruatie redusa cantitativ si ca numar de zile fata de menstrele de dinaintea interventiei chirurgicale.

Pacientele care au in istoric operatii de indepartare a fibroamelor uterine trebuie sa mearga periodic la control intrucat exista riscul aparitiei de noi fibroame.

Recomandări pentru femeile care au fibrom și vor să obțină o sarcină prin FIV

Fibroamele de mici dimensiuni care nu vin in contact cu cavitatea uterina si nu produc simptome (sangerari, balonare, compresie pe organele vecine ) nu necesita operatie de indepartare. Pacienta poate incerca sa obtina o sarcina.

Inclusiv fibroamele voluminoase, de 4-5 centimetri, pot fi lăsate pe loc daca nu afecteaza cavitatea uterina si prin urmare nu afecteaza nici implantarea unei sarcini. Va exista insa un risc crecut ca fibromul să crească în volum in timpul sarcinii, să produca sangerari, sa se devascularizeze sau să sufere complicații infectioase. In conditiile in care pacienta doreste sa scoata fibromul inainte de a ramane insarcinata va trebui amanata sarcina pe o perioada de cca 6 luni

Embolizarea uterină: avantaje și dezavantaje

Embolizarea uterină este o tehnică de radiologie intervențională care întrerupe vascularizația fibromului. Ea constă în introducerea unor particule speciale, la nivelul vasului care „hrănește” fibromul și astfel este întrerupt aportul de sange. Treptat, fibromul își va reduce volumul, într-un an putând ajunge la 30% din volumul inițial, rareori dispar complet.

Embolizarea este preferata de catre pacientele care vor sa evite interventia chirurgicala, si care nu isi mai doresc copii. Exista riscul ca embolizarea sa afecteze si vascularizatia endometrului in special in cadrul fibroamelor dezvoltate catre cavitatea uterina (fibroamele submucoase). Endometrul va deveni atrofic, subtire cu sanse reduse de implantare a unei sarcini.