fbpx

Investigarea infertilitatii

Cand sarcina nu apare, este recomandata o evaluare a ambilor parteneri, pentru a determina cauza infertilitatii.
In ciuda tuturor investigatiilor, in 15% din cazuri, cauza infertilitatii nu poate fi identificata.
O evaluare eficienta incepe cu revizuirea istoricului medical al cuplului si continua cu examinarea medicala si cu investigatiile specifice

Investigatii feminine

Examenul fizic
Un examen medical complet, incluzand testul Papanicolau si testarea pentru infectii, este necesar.

Evaluarea ovulatiei
Graficul temperaturii bazale (curba termica) detecteaza ovulatia in functie de momentul in care se
inregistreaza o crestere a temperaturii corpului.
Testele de ovulatie – detecteaza cresterea nivelului hormonului LH in urina. Odata ce rezultatul este
pozitiv, ovulatia va aparea in urmatoarele 24 de ore.
Nivelul de progesteron din sange, masurat la 7-8 zile dupa ovulatie.
Alti hormoni testati de rutina pentru evaluarea ovulatiei sunt TSH (evalueaza tiroida) si PRL
(prolactina).

Evaluarea rezervei ovariene
FSH si Estradiol in ziua 3 a ciclului menstrual pot oferi informatii prognostice privind
rezerva ovariana .
AMH este un hormon produs de foliculii ovarieni, considerat un indicator fidel al rezervei ovariene.

Ecografia
Ecografia poate arata prezenta foliculilor ovarieni (formatiuni lichidiene care contin ovocite) precum si grosimea endometrului (mucoasei uterine). Poate sa descopere aspecte anormale, cum ar fi chisturi ovariene sau fibroame (tumori benigne uterine).
HSG
Histerosalpingografia (HSG) utilizeaza o substanta radioopaca introdusa in uter prin canalul cervical, pentru a vizualiza interiorul uterului si a evalua permeabilitatea trompelor uterine. HSG se efectueaza in a doua saptamana a ciclului menstrual (dupa terminarea sangerarii menstruale, dar inainte de ovulatie).
Se introduce un specul in vagin, se dezinfecteaza vaginul si colul si se monteaza un cateter in canalul cervical. Substanta radioopaca introdusa in uter si in trompe este vizualizata in inregistrarile radiologice. Efectuarea HSG dureaza 5 – 10 min.
Daca trompele nu sunt blocate de cicatrici sau aderente, substanta de contrast se va evacua in cavitatea abdominala. Acesta este un semn bun, dar nu garanteaza ca trompele functioneaza normal.
HSG poate indica, de asemenea, prezenta unui polip endometrial, fibrom submucos, aderente intrauterine (sinechie), sept vaginal sau uterin sau alte malformatii ale cavitatii uterine.
Uneori, histerosalpingografia are si un efect terapeutic, deblocand trompele uterine. Numeroase femei au obtinul sarcina in urma histerosalpingografiei, fara alt tratament.

Sonohisterografia
Sonohisterografia este o tehnica prin care se vizualizeaza ecografic interiorul uterului, dupa ce se introduce un lichid prin col, in cavitatea uterina. Lichidul permite vizualizarea mult mai detaliata a cavitatii uterine , comparativ cu ecografia uterina simpla. Sonohisterografia poate descoperi cauze ascunse ale unor probleme, incluzand sangerari uterine anormale, infertilitate, avorturi recurente. Prin aceasta metoda se pot depista:
Formatiuni anormale in interiorul cavitatii uterine – fibroame sau polipi
Aderente endometriale / sinechii
Leziuni/ formatiuni maligne
Defecte congenitale uterine

Histeroscopia
Daca se suspecteaza o anomalie uterina dupa HSG, este indicata o histeroscopie, care vizualizeaza direct interiorul cavitatii uterine. Procedura se efectueaza cu ajutorul unui telescop subtire conectat la o fibra optica. Histeroscopul se introduce prin col si permite vizualizarea oricarei anomalii sau formatiuni.

Laparoscopia
Laparoscopia este o procedura chirurgicala care permite medicului sa examineze uterul, ovarele si trompele uterine si sa descopere endometrioza sau aderentele pelvine . Procedura se desfasoara sub anestezie generala si se efectueaza in spital sau centru de chirurgie de zi. Daca medicul descopera cauza infertilitatii in timpul procedurii,ea poate fi de obicei tratata pe loc. In cazul afectarii tubare severe sau cicatricilor, cea mai buna optiune pentru a procrea ramane fertilizarea in vitro. Aderentele se pot indeparta cu instrumente laparoscopice , iar endometrioza se poate trata folosind laserul sau electrocauterul. Intraoperator, poate fi testata permeabilitatea tubara, injectand substanta de contrast prin col, similar HSG.

Testul postcoital
Testul postcoital evalueaza interactiunea dintre spermatozoizi si mucusul cervical in apropierea momentului ovulatiei, pentru a determina daca exista incompatibilitati la acest nivel. Un mucus anormal poate sa apara datorita unor infectii sau in urma unor interventii chirurgicale la nivelul colului. Daca testul este realizat prea devreme sau prea tarziu, dupa ovulatie, rezultatele pot fi fals negative.

Investigatii masculine

Spermograma
O proba de sperma recoltata prin masturbare este analizata in laborator pentru a calcula numarul de spermatozoizi, motilitatea si morfologia acestora.

Daca spermograma arata parametrii anormali, se recomanda un examen urologic, teste specifice spermatice si teste hormonale.

Examenul urologic
Examinarea urologica verifica prezenta unor anomalii anatomice – varicocel, absenta congenitala a vaselor deferente- si a sechelelor ramase dupa diverse afectiuni.

Ecografia
Ecografia se poate folosi pentru a confirma varicocelul, dar este neclar daca varicocelul subclinic se asociaza cu infertilitatea. Varicocelul este o dilatatie a venelor de-a lungul partii superioare a scrotului. Sangele care stabate aceste vene dilatate poate sa creasca temperatura la nivelul scrotului si posibil sa transporte substante toxice in testicule, afectand producerea spermei.

Testele hormonale includ dozarea Prolactinei, FSH, LH, Testosteron.

Spermocultura

Cultura secretiei uretrale

Analiza urinei poate fi necesara pentru a investiga ejacularea retrograda sau o infectie.

Testarea anticorpilor antispermatici MAR-test) evalueaza potentiale dezechilibre ale sistemului imunitar.

Testarea fragmentarii ADN-ului spermatic SCSA – Sperm Chromatin Structural Assay) sau DFI (DNA Fragmentation Index) – test de evaluare a structurii cromatinei spermatice . Studii noi sugereaza ca gradul de fragmentare a ADN-ului poate fi un predictor important al unei fertilitati masculine scazute. Clinica Gynera ofera acum DFI, un test care masoara nivelul fragmentarii ADN-ului spermatic, pentru a imbunatati diagnosticul si tratamentul in cazul infertilitatii masculine. Pacientii cu un procent crescut de fragmentare a ADN-ului au o reducere semnificativa a potentialului fertil , precum si un risc mai mare de avort .

Biopsia testiculara se realizeaza la barbatii cu azoospermie (absenta spermatozoizilor in ejaculat).

Teste genetice
Barbatii cu insuficienta testiculara (si cu foarte putini spermatozoizi) este bine sa fie testati pentru microdeletii ale cromozomului Y si pentru anomalii ale cariotipului . Microdeletiile pot fi transmise urmasilor, determinand probleme de fertilitate la baietii nascuti in urma unui procedeu de reproducere asistata.

Screening infertilitate

Screening feminin:

A. Profilul hormonal ziua 3 a ciclului
1. FSH
2. Estradiol
3. Prolactina
4. TSH

B. Profil infectios
1. Rubella Ac
2. Toxoplasma Ac
3. Grup de sange / Rh (ABO/Rh)
4. HIV – Ac
5. HBs Ag, HBc Ac
6. HCV Ac
7. VDRL/RPR

C. Ecografie pentru monitorizarea ovulatiei – ziua 12 a ciclului
D. PAP test
E. Culturi cervicale
F. HSG

Screening masculin:

A.Spermograma
B. Profil infectios
1. HIV Ac
2. HBs Ag, HBc Ac
3. HCV Ac
4. VDRL/RPR