fbpx

Intrebari frecvente

Ce se face la un control prenatal?

La primele consultatii, medicul confirma prezenta sarcinii si face o evaluare generala:
• Verifica antecedentele medicale, incluzand boli, operatii, sarcini anterioare
• Verifica antecedentele medicale in familie
• Examineaza general si genital, incluzand recoltarea de analize din col si vagin
• Recomanda analize de sange si urina
• Verifica tensiunea arteriala, inaltimea si greutatea
• Calculeaza data probabila a nasterii (DPN)
• Raspunde la intrebari legate de sarcina si adaptarea stilului de viata
La primele consultatii, se discuta toate problemele legate de sarcina si se fac recomandari pentru a mentine sanatatea si a favoriza o evolutie buna a fatului. Urmatoarele controale sunt, de obicei, mai scurte. Medicul verifica unii parametri de sanatate si urmareste dezvoltarea fatului. Majoritatea controalelor includ:
• Verificarea tensiunii arteriale
• Evaluarea cresterii in greutate
• Palparea abdomenului pentru a verifica dezvoltarea fatului si tonusul uterului
• Ascultarea activitatii cardiace a fatului
In timpul sarcinii, se fac unele analize de rutina. Anumite investigatii se recomanda la toate gravidele, cum ar fi hemograma, grupul de sange si Rh, testarea pentru hepatite, HIV si alte infectii, screening pentru anomalii genetice, examen de urina. Alte teste sunt recomandate in functie de varsta, antecedente medicale sau rezultatul analizelor de rutina.

Cat de des se face controlul prenatal, pe parcursul sarcinii?

Majoritatea specialistilor considera ca, in timpul sarcinii, ar trebui facute controale:
• lunar, intre saptamanile 4 si 28
• la doua saptamani, intre saptamanile 28 si 36
• saptamanal, dupa 36 saptamani si pana la nastere
Dupa varsta de 35 ani sau in cazul sarcinilor cu risc, controalele ar putea fi mai dese.

Sarcina obtinuta prin FIV este diferita de sarcina naturala?

Probabilitatea de a avea o sarcina multipla este mai mare in cazul FIV, daca se transfera in uter mai mult de un embrion. Riscul nasterii premature in sarcina multipla este crescut. Copiii prematuri necesita tratament prelungit si intensiv si risca sa aiba diferite afectiuni datorate prematuritatii.
Studiile arata ca, si in cazul sarcinii cu fat unic, copiii FIV au o usoara crestere a riscului de prematuritate si greutate scazuta la nastere.
Sangerarea in primul trimestru de sarcina pare a fi mai frecventa in sarcinile FIV, dar prognosticul este mai bun decat in sarcinile spontane. Avortul poate surveni si dupa o procedura FIV, dupa cum exista un risc de 5 % de sarcina ectopica.

Cum afecteaza hidrosalpinxul sansele unei proceduri FIV?

In prezent, se stie ca hidrosalpinxul (trompa uterina obstruata si dilatata) scade sansele de sarcina prin FIV. Totusi, daca hidrosalpinxul este inlaturat sau portiunea proximala a trompei este obturata, sansele de sarcina nu mai sunt afectate. Interventia se face, de obicei, laparoscopic.

Voi intra mai repede la menopauza daca fac multe stimulari ovariene?

Intr-un ciclu natural, in ovar se selecteaza un folicul din peste 100 de foliculi recrutati; acesta se va matura si va elibera un ovul, la ovulatie. Ceilalti foliculi care nu au fost selectati in acea luna, vor degenera, proces numit atrezie foliculara. Medicatia de stimulare invinge acest proces de selectie si poate salva 10 – 20 de foliculi de la atrezie, permitand ovulelor din interior sa se matureze. Aceste ovule ar fi fost altfel sortite degenerarii.
Stimularea ovariana nu consuma mai repede ovulele ci, din contra, salveaza ovule care s–ar fi pierdut in acel ciclu si le permite sa creasca si sa fie utilizate.

Este periculos daca se dezvolta foarte multi foliculi ca urmare a stimularii ovariene pentru FIV?

Pacientele cu ovare micropolichistice au tendinta de a dezvolta multi foliculi ovarieni in timpul stimularii hormonale, Scopul stimularii este de a matura 10 –15 ovule, dar nu mai multe, pentru a nu creste riscul de sindrom de hiperstimulare ovariana. O forma usoara sau medie de hiperstimulare se observa la multe paciente in timpul FIV. Forma severa apare in 1 – 2 % din cazuri. De obicei, simptomele pot fi controlate ambulator, prin hidratare, medicatie calmanta sau aspiratia lichidului acumulat. Rareori este necesara internarea in spital.

Ce inseamna rezerva ovariana scazuta?

Rezerva ovariana scazuta are implicatii semnificative asupra tratamentelor de fertilitate. Aceasta nu inseamna ca nu se mai poate obtine o sarcina. Si in acest caz, varsta femeii are importanta; femeile mai tinere, sub 38 ani, au sanse mai mari decat cele mai in varsta. Totusi, pacientele cu rezrva ovariana scazuta au o rata de sarcina mai mica si o rata de avort mai mare. In general, cea mai de succes optiune de tratament in aceste situatii este FIV cu ovule donate. Ratele de sarcina la FIV cu ovule donate sunt foarte mari.

Cum se poate determina daca ovulele au o calitate slaba?

Cel mai important factor care determina calitatea ovulelor este VARSTA. Pe masura ce o femeie avanseaza in varsta, ovulele se deterioreaza. Consecinta acestui proces este scaderea ratei de sarcina si crestrea riscului de avort. Un raspuns inadecvat la o stimulare ovariana, esecul unui tratament de fertilitate, interventiile chirurgicale pe ovare, precum si scurtarea ciclului menstrual pot fi, la randul lor, semne de afectare a calitatii ovulelor.
Unele analize de sange, cum sunt AMH, FSH si Estradiol, pot indica probleme legate de rezerva (numarul) de ovule. Calitatea redusa este asociata adesea cu un numar scazut de ovule. Nu putem avea confirmarea unei probleme de calitate ovocitara pana nu evaluam, in cadrul unei proceduri FIV, cum se comporta ovocitele si cum cum se dezvolta embrionii (fertilizare anormala, evolutie slaba a embrionilor).

Pot calatori?

Multi din pacientii nostri au de calatorit pe distante variate dupa tratament. Calatoria cu avionul este permisa, ca si cea cu masina. Este recomandat sa beti multe lichide pe drum, pentru a evita deshidratarea; aerul circulant din mijloacele de transport este, de obicei, mai uscat.

Daca locuiesc in alta localitate, cat timp va trebui sa stau in Bucuresti?

In Clinica Gynera avem multi pacienti care vin pentru tratament din alte localitati sau din alte tari. Toata comunicarea pe parcursul tratamentului poate fi facuta prin telefon sau email. Multe din investigatii sau monitorizari pot fi facute in colaborare cu un medic specialist din localitatea de domiciliu. Prima parte a tratamentului poate fi monitorizata in acest mod. Nici una din proceduri nu necesita ramanerea in clinica peste noapte.

Poate congelarea sa afecteze embrionii?

Unii embrioni pot sa nu tolereze procesul de inghetare si dezghetare si sa fie afectati. In timpul congelarii, unele celule pot retine apa, in ciuda eforturilor de a le deshidrata; gheata care se formeaza va distruge una sau mai multe celule. In timpul dezghetarii, este posibil ca apa sa intre in celule mai repede decat se elimina mediul protector si sa produca modificari pe care embrionul nu le poate tolera.
Toti embrionii care supravietuiesc congelarii au o sansa sa dezvolte o sarcina, Totusi, rata de succes depinde de cat de bine au tolerat congelarea. Embrionii cu toate celulele intacte au sanse mai mari de evolutie decat cei care au pierdut jumatate din celule.

Cum sunt dezghetati embrionii?

Dezghetarea embrionilor este reversul procedurii de congelare. Embrionii scosi din azot lichid, de la –1960 C, sunt incalziti rapid la temperatura camerei. Mediul protector este indepartat progresiv si inlocuit cu apa, incuband embrionii in medii diferite, pana ce se rehidrateaza complet. Ulterior, embrionii sunt incalziti la temperatura corpului, 370C, si evaluati.

Cat timp pot fi congelati embrionii?

Nu se cunoaste perioada maxima in care embrionii congelati pot fi pastrati. Embrionii umani au fost congelati pana la 12–15 ani. De regula, clinicile de fertilitate ofera perioade de stocare limitate , de aproximativ 5 ani.

Cum sunt congelati embrionii?

Congelarea este o procedura agresiva pentru embrioni si doar cei de buna calitate o vor tolera.
Inainte de a congela un embrion, apa continuta in toate celulele embrionului trebuie inlaturata. Apa ramasa intr–o celula o poate distruge, deoarece isi mareste volumul prin inghetare si se transforma in gheata. Pe masura ce apa este inlaturata, ea este inlocuita cu un mediu protector; ulterior, embrionul este introdus intr–un mic tub si racit rapid (procedeu denumit vitrificare). Embrionii congelati sunt pastrati la –196 grade Celsius, in azot lichid.

Este adevarat ca sansa de a ramane insarcinata este mai mare in cazul transferului de blastocisti?

Embrionii care evolueaza in laborator timp de 5 – 6 zile pot ajunge la stadiul de blastocist. In acest stadiu, nu mai este posibila numararea celulelor embrionare si incepe diferentierea in 2 tipuri de celule. Din momentul in care apar celulele viitoarei placente, embrionul este pregatit sa rupa invelisul de protectie si sa se implanteze in endometru. In medie, 30% din embrioni ajung in stadiul de blastocist, procentul fiind mai crescut in cazul pacientelor tinere si mai scazut in cazul celor mai in varsta. Pacientele tinere produc, de obicei, un numar mai mare de ovocite si prin urmare, de embrioni. Cultivarea in laborator a acestora pentru inca 2 zile permite o selectie mai buna a embrionilor. Astfel, se pot identifica embrionii cu cel mai mare potential de evolutie si poate creste sansa de succes.

Ce semnifica evaluarea calitatii embrionilor?

Calitatea embrionilor este apreciata in functie de dezvoltarea lor in placa de cultura, si se raporteaza la o scala de evaluare. Pe aceasta scala, embrionii perfecti se noteaza “1” sau “A”. Acesti embrioni au celule rotunde si simetrice, evolueaza normal si au o sanse crescute de a dezvolta o sarcina. Doar 20% din embrioni primesc acest scor. Cel mai frecvent, embrionii nu au celule egale si au o tendinta de a pierde fragmente celulare pe parcursul diviziunii. Aspectul si gradul de fragmentare sunt analizate pentru a evalua calitatea embrionilor, aceasta fiind corelata cu sansele de a dezvolta o sarcina. In cazul embrionilor congelati, doar cei de buna calitate vor rezista la congelare.

Cum putem fi siguri ca nu se incurca sperma, ovocitele sau embrionii cu cei ai altor pacienti?

In Clinica Gynera o asemenea eroare nu se poate intampla, deoarece in protocoalele noastre de lucru sunt prevazute masuri riguroase de siguranta; pacientii si probele sunt verificate de catre cel putin doua persoane, in toate etapele critice. Tuburile continand sperma, ovocite sau embrioni sunt etichetate cu date de idenficare complexe. Notam numele pacientei si al partenerului, datele de nastere si alte informatii specifice.
In momentul punctiei ovariene sau transferului de embrioni, embriologul va verifica datele de identificare ale pacientei si ii va confirma acesteia numele, pentru a fi sigur de identificarea corecta. Datele medicale si fotografia embrionilor sunt pastrate in inregistrarile medicale. Aceleasi precautii sunt luate si in cazul inseminarii artificiale.
Embrionii congelati vor fi etichetati cu numele complete, numar de identificare, data congelarii, caracteristicile morfologice. Un cod al culorilor este, de asemenea, utilizat pentru etichetare si identificare.

Sunt procedurile dureroase?

Punctia ovariana din cadrul FIV reprezinta singura procedura care poate fi incadrata in categoria interventiilor chirurgicale minore. Cu un ac atasat sondei ecografice vaginale, se punctioneaza prin vagin fiecare ovar.
Pot fi administrate medicamente anestezice intravenos, efectul instalandu–se rapid. La oprirea administarii medicatiei, pacienta se trezeste imediat resimtind cel mult mici crampe pelvine.

Sunt injectiile dureroase?

Marea majoritate a injectiilor se administraza subcutan si nu sunt dureroase.

Tratamentul hormonal poate avea riscuri pe termen lung?

Unele studii mai vechi sugerau o posibila asociere intre medicatia hormonala de fertilitate si riscul de cancer ovarian. Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca femeile infertile au un risc crescut de cancer ovarian, fata de populatia generala (de 1,6 ori mai mare). Cum aceste femei sunt cele care utilizeaza medicatie hormonala, a fost facuta asocierea intre medicatie si cancer, fara a se putea dovedi o cauza. Cele mai recente studii au infirmat orice legatura intre medicatia hormonala din FIV si riscul de cancer ovarian.

Copiii conceputi prin FIV au un risc crescut de malformatii congenitale?

Riscul de aparitie a unei anomalii congenitale in populatia generala este de aproximativ 3 % din nasteri pentru defecte majore si 6%, daca sunt incluse defectele minore. In prezent, exista date suficiente care arata ca acest risc nu creste in cazul copiilor conceputi prin FIV. Mai mult, studiile arata ca acesti copii obtin rezultate profesionale cel putin similare si nu au modificari de comportament. Totusi, cand ICSI se utilizeaza in cazuri de infertilitate masculina severa, o cauza genetica a infertilitatii poate fi transmisa la fat.

Care sunt sansele de reusita ale unui ciclu FIV?

Rata de succes depinde de o multitudine de factori, printre care:
• Varsta parintilor
• Cauza infertilitatii
• Clinica in care se efectueaza procedura
• Tipul de procedura de reprocucere asistata folosita
• Daca embrionii sunt proaspeti sau congelati
Conform raportarii CDC din S.U.A. in 2007, sansa de a naste un copil dupa un ciclu FIV este:
40% pentru femei sub 35 ani
31% pentru femei in varsta de 35 – 37 ani
21% pentru femei in varsta de 38 – 40 ani
12% pentru femei in varsta de 41 – 42 ani
5% pentru femei in varsta de 43 – 44 ani

Cand este necesara Fertilizarea in Vitro?

In situatiile in care femeia are trompele obstruate sau absente sau in infertilitatea masculina severa, FIV ofera o sansa unor cupluri care nu ar fi putut concepe un copil in mod natural. De asemenea, FIV reprezinta o solutie in caz de endometrioza sau infertilitate de cauza neexplicata.

Dupa cat timp ar trebui sa ma ingrijorez, daca nu raman insarcinata?

Marea majoritate a medicilor considera ca ar trebui incepute investigatiile dupa 1 an, sau chiar dupa 6 luni, la femeile in varsta de peste 35 ani. Tot mai multe femei amana sarcina, ignorand faptul ca, dupa 30 ani, fertilitatea scade rapid, cu fiecare an. Mai multe avorturi spontane sunt considerate tot infertilitate.
Adresati–va medicului, mai ales daca aveti probleme precum: cicluri menstruale neregulate sau absenta menstruatiei, endometrioza, boala inflamatorie pelvina, avorturi spontane.

Cum se pune diagnosticul de infertilitate?

Specialistul discuta si consulta ambii parteneri pentru a evalua sanatatea, factorii de risc si afectiunile ce pot determina infertilitate. Daca in aceasta etapa nu se determina o cauza a infertilitatii, vor fi necesare teste mai specifice. Pentru femei, acestea includ analize hormonale, monitorizarea ovulatiei, histerosalpingografie sau laparoscopie. Pentru barbati, prima analiza este spermograma.

Cum se trateaza infertilitatea?

Marea majoritate a afectiunilor ce determina infertilitate sunt tratate conventional, cu tratament medicamentos sau chirurgical. Cele mai frecvente medicamente prescrise pentru infertilitate sunt clomifen citrat sau medicatie hormonala ce contine FSH, hMG sau hCG. Alte tratamente – bromocriptina, cabergolina, GnRH, analogi de GnRH , LH, medicamente care scad rezistenta la insulina – sunt prescrise in situatii particulare.

Cat timp pot lua Clomifen inainte de a trece la tratament hormonal injectabil / IA?

Majoritatea sarcinilor rezultate in urma tratamentului cu clomifen apar in primele 4–5 cicluri. Cei mai multi specialisti recomanda trecerea la tratament injectabil dupa 3–4 cicluri de clomifen, sau maxim 6 cicluri pentru pacientele cu anovulatie. Tratamentul injectabil este utilizat si daca nu se obtine ovulatia la doze de 150 – 200 mg/zi clomifen.

Cate inseminari artificiale (IA) ar trebui sa incerc inainte de a trece la fertilizare in vitro (FIV)?

Dupa 3–4 cicluri de tratament injectabil urmat de inseminare artificiala, sansa de a obtine sarcina prin IA se reduce semnificativ. In aceasta etapa, se recomanda trecerea la FIV.

Daca fac doua inseminari in acelasi ciclu, vor creste sansele de succes?

Exista multe studii in acest sens; majoritatea specialistilor considera ca o inseminare efectuata in momentul corect este suficienta.

Cat de important este momentul inseminarii?

Orice inseminare ar trebui atent programata, pentru a se efectua in timpul sau putin inainte de ovulatie. Ovocitele sunt fertilizabile maxim 12–20 ore dupa ovulatie; spermatozoizii trebuie sa le intalneasca in acest interval.