Noutati

Dr. Raluca Muntean: Iodul si sarcina

Dezvoltarea neurocognitiva normala a fatului depinde si de prezenta hormonilor tiroidieni in cantitate suficienta in viata intrauterina . Principalii hormoni tiroidieni sunt T3 (liotironina , 3 atomi de Iod) si T4 (levotiroxina, 4 atomi de iod). In sarcina si in alaptare creste necesarul de iod cu 25-50 %. Necesarul de iod pe parcursul sarcinii si al alaptarii este de 200-300 micrograme/ zi.

Sursele de iod pot fi alimentare sau din suplimentele multivitaminice (ideal este ca preparatele multivitaminice prenatale sa contina 150 micrograme iod ) .

Sursele alimentare cu un continut crescut de iod sunt reprezentate de nuci, pestele oceanic , sarea iodata, fructe de mare, alge( brune , verzi , verzi-albastre).

NUCILE , in special nucile verzi , ajuta creierul atat prin prezenta iodului in cantitate mare, cat si prin prezenta acizilor grasi Omega-3. Asemanarea dintre nuci si creier este izbitoare , nuca reprezentand un creier in miniatura , mimand circumvolutiunile creierului .

SAREA IODATA este ideal sa fie utilizata in timpul sarciniii si al alaptarii. De preferat sa fie sare iodata romaneasca , pentru ca are originea sigura si este iodata conform normelor in vigoare (HG nr.568/2002 privind iodarea universal a sarii destinata consumului uman).

PESTELE OCEANIC (ton , macrou , hering …) are un continut mai mare de iod fata de pestele de balta (crap , caras ,fitofag , somn), deci este ideal sa se consume in timpul sarcinii.

FRUCTELE DE MARE , bine preparate termic , pot fi utilizate pe parcursul sarcinii , avand o cantitate mare de iod.

Suplimentele cu ALGE BRUNE (de exe.suplimentele Kelp ,familia Laminaria )sau ALGE VERZI-ALBASTRE (Spirulina /Arthrospira platensis) sau ALGE VERZI (Chlorella) au un continut ridicat de iod si este bine sa se administreze numai la recomandarea medicului Endocrinolog , excesul de iod ce poate proveni din aceste suplimente putand genera diferite probleme tiroidiene (sa functioneze in exces tiroida , sa creasca titrul anticorpilor antitiroidieni –ATPO , Antitioglobulina , etc.)

Pe langa aportul de iod atat de necesar in perioada sarcinii, este important iodul si in primii 3 ani de viata ai copilului (pentru dezvoltrea creierului si pentru procesul de mielinizare). Deci este ideal un aport de iod in perioa alaptarii (prin laptele matern sau prin formulele de lapte praf) si in perioada diversificarii alimentatiei (se pot administra nuci pisate , peste oceanic, etc.).