fbpx

Noutati

Cum poate fi afectata fertilitatea de obezitate?

Cum poate fi afectata fertilitatea de obezitate?
Comments Off on Cum poate fi afectata fertilitatea de obezitate?

Infertilitatea si obezitatea sunt doua afectiuni care, desi aparent nu au nimic in comun, sunt strans legate una de cealalta: obezitatea afecteaza abilitatea de a concepe atat a femeilor, cat si a barbatilor si in acelasi timp, influenteaza rata de succes a unei sarcini. Practic, infertilitatea creste proportional cu numarul kilogramelor in plus, ceea ce inseamna ca ne confruntam cu o situatie alarmanta avand in vedere ca 1 din 4 femei sunt supraponderale si se pot confrunta cu probleme de reproducere.

Obezitatea si ovulatia

Femeile supraponderale dezvolta o rezistenta mai mare la insulina, iar aceasta este asociata  cu anovulatia – o dereglare a ciclului menstrual in care femeia nu elibereaza un ovul lunar. In plus, insulina si obezitatea sunt factori care influenteaza profund nivelul hormonilor sexuali  si cresc predispozitia pentru instalarea sindromului ovarelor polichistice, un alt inamic al fertilitatii.

Statisticile au demonstrat ca problemele de reproducere corelate cu anovulatie sunt cu pana la 30% mai frecvente in cazul femeilor cu indice de masa corporala (IMC) peste limita normala de 25,  iar in cazul celor cu IMC peste 31, riscul infertilitatii creste pana la 170%.

Mai mult, specialistii afirma ca o scadere chiar si de 5%  a greutatii initiale, sporeste rata ovulatiei si reduce dereglarile hormonale.

Obezitatea si hormonii

In cazul barbatilor, obezitatea determina scaderea nivelului de testosteron si inhiba hormonii sexuali, ceea ce afecteaza calitatea spermei, dar si a numarului de spermatozoizi.

In schimb, femeile supraponderale se confrunta cu instalarea unui metabolism androgen si niveluri ridicate de estrogen. Aceste schimbari  influenteaza  menstruatia si ovulatia, iar posibilitatea de a ramane insarcinata se reduce considerabil.

Obezitatea si pierderile de sarcina

Din cauza efectului daunator asupra sistemului reproducator feminin, supraponderabilitatea poate cauza si pierderi de sarcina prin:

–       Alterarea calitatii ovulelor

–      Implantarea defectuoasa a ovulelor fertilizate cauzata de rezistenta la insulina

–      Modificarea horomonilor care ajuta mentinerea sarcinii la termen

–      Afectarea circulatiei sanguine la nivelul placentei cu afectarea dezvoltarii fatului

–      Cresterea riscului de complicatii grave in sarcina cum ar fi tromboflebita, hipertensiunea de sarcina, diabetul gestational, care se pot finaliza cu intreruperea evolutiei sarcinii

Obezitatea si procedurile de reproducere asistata

Obezitatea este responsabila si pentru cazurile lipsite de succes ale tratamentelor de  reproducere asistata, precum: stimularea ovulatiei sau fertilizarea in vitro. Acest lucru este legat de faptul ca riscul complicatiilor atat pentru mama, cat si pentru fat este mult mai mare, asigurarea anesteziei este mai dificila, vizibilitatea ovarelor si uterului la ecografie  este mai redusa.

Kilogramele in exces isi exercita efectele nu doar asupra ovarelor, afectand producerea de ovule, ci si asupra endometrului, acolo unde este implantat ovulul fertilizat

Specialistii Clinicii Gynera recomanda ca inainte de a incerca o procedura in vitro, femeile cu exces ponderal sa incerce sa piarda in greutate si sa ajunga la un indice de masa corporala sub 30.

Cateva modalitati la indemana prin care poate fi imbunatatita fertilitatea:

  • Evitarea alimentelor prelucrate din comert si inlocuirea acesteia cu un regim alimentar echilibrat, bazat pe fructe, legume proaspete, cereale integrale
  • Consumul zilnic de apa si ceai in locul sucurilor acidulate dulci, alcoolului sau cafelei in exces
  • Practicarea exercitiilor fizice regulate, cate 30 de minute pe zi este mai mult decat suficient (cele mai indicate activitati sunt mersul pe jos, inotul, yoga sau mersul pe bicicleta). Miscarea fizica in general elibereaza endorfine care ajuta organismul sa raspunda intr-un mod mult mai sanatos la stres si in egala masura imbunatateste sanatatea mentala.
  • Administrarea periodica de multivitamine care contin acid folic si alte tipuri de vitamina B

In concluzie, tratarea  per ansamblu a obezitatii si a sanatatii reproductive pre-conecptie poate avea un impact puternic in ceea ce priveste cresterea sanselor de conceptie si imbunatatirea sanatatii intregului organism.otografii

Articolul este semnat de dr. Ioan Boleac – medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Clinicii Gynera

Sursa imagini: Pinterest.com