Noutati

Controlul ginecologic general: cum decurge, ce teste se fac și când trebuie efectuat

Controlul ginecologic este un act medical absolut obligatoriu în viața oricărei femei care își dorește să-și mențină la cote optime fertilitatea, starea de sănătate a aparatului genital, să prevină afecțiunile grave și să depisteze orice problemă în stadiu incipient. Medicul Irina Oproiu, specialist în obstetrică-ginecologie, care face parte din echipa Gynera, explică pe larg modul cum decurge controlul ginecologic, când ar trebui făcut și care sunt testele care pot însoți examinarea aparatului genital.

Controlul ginecologic de rutină se face anual și este important ca pacienta să nu aibă contact sexual și să nu facă spălături vaginale cu 24 de ore înainte, să știe când a fost data ultimei menstruații, să precizeze clar dacă respectivul consult este de rutină sau sunt anumite nevoi care au adus-o la medic.

De asemenea, este important ca pacienta să aibă asupra ei dosarul medical anterior, pentru că acesta este un reper: așa se pot urmări dacă afecțiunile preexistente evoluează, dacă un fibrom își mărește volumul, dacă un chist de ovar a crescut cu timpul. În plus, trebuie semnalată medicului orice problemă din sfera genitală care există în familie, pentru că multe astfel de afecțiuni se transmit pe cale genetică.

Anamneza joacă un rol foarte important, pentru că medicul află astfel istoricul medical al pacientei, sarcinile pe care le-a avut, cum au decurs acestea, dacă au existat înteruperi de sarcină sau avorturi spontane. Toate acestea pot crea un tablou asupra patologiei pe care o are pacienta și pot îndruma medicul spre un diagnostic clar și un tratament cât mai eficient.

În ce constă consultul ginecologic

Consultul ginecologic propriu-zis constă în examenul de valve, în care se vizualizeaza vulva si peretii vaginali si se prelevează celule de pe suprafața colului uterin – bine cunoscutul test Babeș Papanicolau- care se analizează la microscop, la fel și probele de secreții, în vederea descoperirii unor eventuale patologii care pot exista la nivelul colului.

TV

Foarte importantă este și ecografia, examen care permite vizualizarea cavității uterine (uterului) și depistarea anumitor nereguli, cum ar fi polipii, sinechiile, formațiunile fibromatoase sau de altă natură, precum și examinarea aspectului ovarelor sau deteminarea numărului foliculilor antrali.

Este bine ca femeia să-și monitorizeze ciclul menstrual și să-i semnaleze medicului ginecolog dacă are menstruație neregulată. Ecografia poate scoate la iveală cauza menstruațiilor neregulate sau rare, cel mai adesea fiind vorba despre ovarele micropolichistice.

În cazul pacientelor obeze sau supraponderale cu ovare micropolichistice, se recomandă scăderea în greutate, având în vedere că nu există un tratament curativ pentru această patologie. Este indicat ca indicele de masă corporală să fie sub 25 pentru a elimina efectele negative ale ovarelor micropolichistice: menstruație neregulată sau rară, lipsa ovulației, acnee, pilozitate în exces, durere menstruală sau în timpul actului sexual.

Un alt motiv de prezentare la consultul ginecologic este durerea la contactul sexual. Aceasta poate fi cauzată de infecții, dar și de boli cu transmitere sexuală, care pot adăuga simptomatologiei disconfort vaginal și secreții vaginale urât mirositoare (infecția cu Chlamydia, micoplasma sau ureaplasma, Gardnerella, Trichomonas, gonococ). Uneori nu sunt deloc prezente simptome, dar aceste infecții netratate pot duce la infertilitate prin afectarea trompelor.

De asemenea, femeia trebuie să se adreseze medicului ginecolog atunci când vrea să rămână însărcinată, pentru că ovulațiile trebuie monitorizate și ajutate să apară prin stimulări hormonale specifice, iar contactul sexual trebuie să aibă loc în perioada optimă, respectiv la ovulație.

Testul HPV, esențial pentru depistarea cancerului de col uterin

Testarea HPV e bine să fie făcută o dată la trei ani, mai ales dacă există modificări minore ale rezultatelor testului Babeș Papanicolau, pentru că unele tulpini HPV pot avea potențial cancerigen, crescând riscul de cancer de col uterin.

HPV se transmite prin contact sexual, fiecare partener având un anume „bagaj” variabil de germeni, virusuri. Chiar dacă se schimbă partenerul sexual, nu este necesară retestarea HPV, pentru că infecțiile nu se produc și nu se instalează imediat. În asemenea situații, repetarea analizelor e bine să fie făcută la 6 luni.

În ce situații sunt contraindicate anticoncepționalele

Femeile care vor sa ia contraceptive trebuie, în primul rând, să renunțe la fumat, dacă au acest viciu. Apoi, trebuie făcute analize uzuale de sânge, care cuprind hemograma, biochimia, coagulograma, analiza lipidelor, nivelul colesterolului.

Este important ca femeia respectivă să nu aibă istoric de trombofilie, tromboze, varice, afecțiuni cardiovasculare, ale ficatului sau diabet. De asemenea, contraceptivele sunt contraindicate femeilor obeze, celor care au migrene sau care au un loc de muncă static – aceștia sunt factori de risc care duc la complicații.

Femeile care suferă avorturi provocate trebuie să știe că acestea pot afecta cavitatea uterină, formând așa-numitele sinechii, adică cicatrici, leziuni la nivelul cavității uterine care împiedică nidarea ovulului. În cazul avorturilor spontane, cauzele pot fi reprezentate de infecții, trombofilie sau sindrom antifosfolipidic.